Megújult a Molnárház Békéscsabán

2022. július 23. 16:25 | Vincze Attila

Elkészült Békéscsaba legöregebb lakóházának felújítása. A város által támogatott beruházás célja az volt, hogy a több mint 200 éves épület értékesebb és hosszútávon is fenntarthatóbb legyen.

Bár az öreg ház külseje első ránézésre nem sokat változott, azonban az udvaron már annál látványosabb az az új, közösségi tér, amely az idei felújítás része volt. A többfunkciós, fedett terület közepén egy makett áll, amely azt mutatja, hogy egykoron, miképpen nézhetett ki a búza őrlésére szolgáló Molnárház és környezete. Emellett az épületen belül több fontos korszerűsítés is történt.

– Ebbe beletartozott most már a két helyiség a tiszta szoba és az ún. géptérnek a burkolatcseréje, amit ugye használhatóbbá tettünk azzal, hogy hajópadló került ide, azért autentikus, hiszen 100 évvel ezelőtt már volt hajópadló ilyen épületekben, a másik pedig téglaburkolat. Kapott a nádtető egy újabb megerősítő felújítást, valamint lángmentesítést, a szabadkéménybe szikrafogó került, így most már használható lesz a kemence is – részletezte Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke.

Az épületet működtető Meseház intézményvezetője szintén örömét fejezte ki a felújítás miatt, hiszen a régi, földborítású padló már nem volt igazán alkalmas rendezvények megtartására. Veres Krisztina mégis a kemence beüzemelésének örült a legjobban.

– A kemence az egy olyan meleget ad, ami egyre ritkábban érezhető, tehát ezek a vastag vályogfalak, ami nyáron nagyon kellemes és télen is, hogyha fel van fűtve, akkor napokig tudja tartani, úgyhogy ez a kemence megint új távlatokat nyit és lehetőségeket nyit meg a számunkra – osztotta meg gondolatait. 

Az intézményvezető hozzátette, hogy a tervek szerint a megújult Molnárházat augusztus 20-án ünnepélyes keretek között avathatják majd fel.

Galéria

 

További programok »

Kultúra

Fák, virágok, lepkék – puzzle képkiállítás a Lencsésin

Húsz darab, különböző méretű kirakóból összeállított képet tekinthetnek meg az érdeklődők hétfőtől, a Lencsési Közösségi Házban. A Természet, emberek, épületek című tárlat legkisebb képe száz, a legnagyobb képe háromezer darabos.
15:17
FEL