Békéscsaba hagyományait mutatják be Szentendrén a hétvége során

2023. szeptember 13. 13:58 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör szerdán délelőtt a Molnárházban tartott sajtótájékoztatót. Az apropót a szombati, szentendrei programkavalkád ismertetése szolgáltatta. A kör elnöke arról tájékoztatott, hogy a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága a békéscsabai Molnárházat is meghívta a kulturális rendezvényre. Az országos szervezet az idei évet a malom évének nyilvánította.

A programot Ferencz Rezső újságíró, a kör alelnöke, sajtófőnöke vezette, aki elmondta, hogy jubileumi sajtótájékoztatóról van szó, hiszen a közösség 10 éves. Mácsai Sándor, a szervezet elnöke hangsúlyozta, hogy a szombati programot Békéscsaba város önkormányzata, a Békés Megyei Könyvtár, a Meseház, a Munkácsy Mihály Múzeum, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a békéscsabai szlovák közösségek képviselői mellett a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága is támogatja. Az elnök kitért a szentendrei bemutatkozási lehetőség előzményeire. 

– A Magyarországi Központi Tájházak Igazgatósága találta ki, hogy a Szentendrei Skanzenben minden évben valamilyen témakört kihangsúlyozva létrehoznak egy rendezvényt, amely a tájházak számára nyújtanak bemutatkozási lehetőséget. Mi hivatalosan nem vagyunk tagjai a szervezetnek, mert a mi intézményünk nem tájház, hanem molnárház. Ennek ellenére mi is meghívást kaptunk, amit elfogadtunk. Nagyon jó lehetőség ez számunkra, hogy országosan is felhívjuk magunkra a figyelmet – fogalmazott Mácsai Sándor. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy Szentendrén a könyvtár értékeire és annak bemutatására fókuszálnak majd. 

A szombati napon a könyvtár hagyományos feladatait is megjelenítjük: könyveket, nyomtatványokat viszünk a helyszínre, ezeket nyugodtan magukkal vihetnek az érdeklődők. Illetve a Digilabor szolgáltatását is bemutatjuk játékos formában – ismertette az igazgató. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Kertész Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár munkatársa bemutatta a még nem teljesen kész, filcvonalat követő minirobotot, ami a Szürke ló című mesét dolgozza fel kreatív módon. Az interaktív tábla segítségével a diákok is betekintést nyerhetnek a békéscsabai malomvilág illetve a Molnárház történetébe. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Veres Krisztina, a Meseház vezetője elmondta, számos érdekességgel és kézműves programmal készülnek az eseményre. 

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere hangsúlyozta: nem volt kérdés a város részéről, hogy a rendezvény mellé áll. 

– Békéscsaba rengeteg értékkel büszkélkedhet, és mindig örülünk, amikor az ide látogatók megcsodálják a történeteinket, természeti szépségeinket, épületeinket, így ezekkel együtt a Molnárházat is. Ezutóbbi kapcsán egy olyan kezdeményezés is elindult a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Körben, hogy a szentendrei skanzenben a kulturális örökség napján mutassa be a ház működését, történetét. Ez at ötlet szárba szökkent és Mácsai Sándor koordinálásával egyre nagyobb programterv alakult ki, amivel Békéscsaba szeptember 16-án bemutatkozik majd a helyszínen. Mindez egy nagyon széleskörű együttműködéssel valósul meg, munkatársaimmal együtt abban bízunk, hogy ezáltal még többen érdeklődnek majd városunk iránt – foglalta össze az alpolgármester.

Galéria

 

További programok »

Kultúra

Búbánat Anett a mikrofon mögött, de nekünk tetszett

Te mész Kormos Anettre? Ezt kérdezte félig nyomatékosan az egyik kollégám a minap. Igen, feleltem, de ha gondolod, mehetsz helyettem. Nem ment. De én sem bántam meg. Pedig csak fotóról ismertem. Főleg a nagy, szomorú, barna szemeit. Már a belépő is remek volt: a stand upos Janis Joplinra jött ki – péntek este, a Csabagyöngyében.
2024. március 3. 12:17
FEL