Diófa őrzi Dinnyés József emlékét

2021. augusztus 5. 14:52 | Vári Bianka

A tavasszal elhunyt Dinnyés Józsefre emlékeztek a békési megyeszékhelyen, szerdán. A legendás dalszerző 10 éve ültetett egy diófát Békéscsabán, melyet az eseményen emlékfává avatott Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke.

A megemlékezést a Dinnyés dalok felidézésével kezdte a Kemény Gitár Klub, majd Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke fogalmazta meg emlékező gondolatait. Varga Tamás alpolgármester egy személyes élményét osztotta meg a jelenlévőkkel, hangsúlyozva, mennyi mindent tett a dalszerző a magyar kultúra népszerűsítéséért.

– Sokat tett azért, hogy a határon innen és túl a magyar kultúra éljen, köztünk legyen. Ebben a koronavírus-járvánnyal terhelt időszakban is konzekvensen, konokul énekelt, gyártotta a műsorait. Tulajdonképpen a virtuális térben utcazenélt úgy, ahogy tette ezt a 80-as években - mondta az alpolgármester.

Az előadóművész ezer szállal kötődött a városhoz – fogalmazott a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke, majd elmondta, hogy Dinnyés József egy koncertje után diófát ültetett a Pásztor utcai óvoda mellett. 

– Ápoltuk, gondoztuk, megóvtuk a csemetét, ráadásul volt még egy ember, aki megtette ezt rajtunk kívül is, miután látta, hogy valakik kárt tennének benne. Ez egy emblematikus hely lesz, úgy gondolom. Mindenkinek ajánlom majd meglátogatni, akár március 15-én, hiszen akkor halt meg vagy éppen augusztus 4-én, a születése napján – emelte ki Mácsai Sándor.

„Ezt a fát Dinnyés Jóska ültette 2011-ben. Őrizze a daltulajdonos emlékét” – ez a szöveg áll azon a táblán, amellyel emlékhellyé avatták a diófát. A megjelentek egy-egy szál virággal is tisztelegtek a legendás dalszerző előtt.

 

További programok »

FEL