Dinnyés Jóskára emlékeztek a diófájánál

2022. augusztus 4. 17:12 | Such Tamás

A tavaly március idusán elhunyt Dinnyés Józsefre emlékeztek, a 11 éve általa ültetett diófánál, a békéscsabai Felső Körös sor 61-es számú ház szomszédságában. A csütörtök délutáni ünnepélyre az ország szinte minden szegletéből érkeztek barátok.

Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör vezetőjét fél évszázados barátság fűzte Dinnyés Józsefhez, azaz Dinnyés Jóskához. A muzsikus az utóbbi másfél évtizedben szó szerint hazajárt Csabára. A fellépései után általában a Mácsai család látta vendégül, a Felsőkörös sori házukban; kapcsolatukat 11 éve egy diófa-ültetéssel pecsételték meg. Dinnyés Jóska halálát követően a diófa tavaly augusztusa óta Dinnyés-emlékfa néven őrzi a daltulajdonos emlékét.

 

Dinnyés Jóskára emlékeztek – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(A választ barátom, elfújta a szél – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

A Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör nevéhez méltóan, az elmúlt esztendőben hagyományteremtő szándékkal szervezte meg – ha úgy tetszik – az első Dinnyés-emléknapot. Ígéretüket megtartva csütörtökön ismét megemlékeztek az „Utolsó Garabonciásról” (by: Mácsai Sándor). Idén már közel félszázan érkeztek az ikonikus diófához.

 – Nem sok olyan ember van rajta kívül, aki annyit tett volna a magyar költészet népszerűsítésért, mint Dinnyés József – fogalmazott köszöntőjében Varga Tamás alpolgármester. – A határon túli magyar költészet szinte egyszemélyes nagyköveteként nemcsak Vári Fábián, de erdélyi és felvidéki költők barátja, avatott tolmácsolója volt.

 

Galéria

 

A program zenei felelősei a Kemény Gitárklub tagjai voltak, azonfelül elhangzott Fucskó Miklós, Finta Éva (Kocsis Csaba zenei tolmácsolásában), Harangozó Imre, Péter Erika, Farkas Wellmann Éva egy-egy költeménye (az alkotók mind jelen voltak). Továbbá Csetneky Jozsó és Hegyeshalmi Zoli anekdotáit sziporkáztak a Felső Körös soron.

A műsort Bagdi László Csaba legendája című kötetének egy részlete tarkította; a mű zeneszerzője Dinnyés József.

A szegedi származású daltulajdonos épp ma lenne 74 esztendős.

 

Mácsai Sándor – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(A rendezvényen többek között Bob Mácsai is debütált – behir.hu/Such Tamás)

További programok »

FEL