Lassan véget ér a Molnár-ház felújítása

2016. augusztus 14. 06:36 | Laczkó Viktória

A Harruckern sétaút kiindulópontja lehet hamarosan a Molnár-ház. Békéscsaba talán legrégebbi lakóépülete januárban még így nézett ki, azonban a felújítás a finishbe ért, az utolsó simításokat végzik a ház körül. 

Nemsokára elnyeri végső formáját az önkormányzati tulajdonban lévő Molnár-ház. Az aláfalazás, a statikai megerősítés, a tetőszerkezet teljes felújítása már megtörtént, és a ház fűtését szolgáló kemence visszaépítéséről is döntés született. Az önkormányzat 2014-ben kezdett bele az ingatlan megmentését célzó programba. - Egy évvel ezelőtt még azon aggódtunk, hogy kibírja-e a következő őszt ez a több mint kétszáz éves ingatlan, és aztán íme, ott tartunk, hogy rövid időn belül elkészülnek azok a szükséges helyreállítási munkák, amik megmutathatóvá teszik ezt az épületet - foglalta össze Herczeg Tamás tanácsnok

- Innen indulna el az a történelmi városi emlékút, ami elvezet minket egészen a Meseházig. Mácsai Sándor a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnök tervei szerint egy várostörténeti séta, az úgynevezett Harruckern sétaút kiindulópontja lehet a Molnár-ház, innen elindulva számos kulturális eseményt lehet szervezni. - Ez a történelmi emlékút első épülete. Innen elindulva számos kulturális eseményt lehet majd rátelepíteni erre a 900 méter hosszú útvonalra. Egy olyan attrakció Békéscsabának, ami talán még egy új színfoltot jelent az idelátogatók számára, és nem utolsó sorban az itt élő középiskolások, általános iskolások vagy főiskolásoknak is.

Az épület részben közösségi célokat is szolgálhat majd amellett, hogy Békéscsaba történelmi múltját hivatott bemutatni. A munka a tervek szerint a végéhez ér szeptemberben.

FEL