Akármilyen erős valaki, a hegy dönti el, mit akar – Suhajda Szilárdra emlékezünk

2024. május 24. 09:19 | Mikóczy Erika

"Jó adag szerencse is kell ahhoz, hogy az ember feljusson, és ép bőrrel meg is ússzon egy ilyen kalandot. Minden szakmai tudásodat, tapasztalatodat, magaddal viszed a hegyre. De akármilyen erős is valaki, akármilyen magabiztos, végül a hegy fogja eldönteni azt, hogy mit akar, hogy mi lehetséges és mi nem – mondta tavaly februárban, a 7.Tv stúdiójában Suhajda Szilárd.

Egy évvel ezelőtt Suhajda Szilárdról, a Békéscsabáról nyolcezer méter felletti hegyekbe is eljutott hegymászóról szóltak a hírek. 2023. május 24-én adott utoljára életjelet magáról, néhány nappal ezután már bizonyossá vált, hogy közel a Mount Everest csúcsához, elhunyt. 

Suhajda Szilárd a világ öt legmagasabb pontját szerette volna megmászni. Az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt, 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A K2-ről 2019-ben mászótársával, Klein Dáviddal Gyulán tartott beszámolót, a Lhocéról pedig tavaly a csabai belvárosiban, korábbi iskolájában mesélt. Ez volt az utolsó alkalom, hogy Szilárd a nagy nyilvánosság előtt beszélt az előző expedicióiról, valamint nagy céljáról a 8848 méter magas Mount Everest meghódításáról. 

Tavaly, az iskolai előadása előtt a Békéscsabai Médiacentrumnál is járt és a 7.Tv stúdiójában beszélt a hegyekről, a terveiről, olyan szerényen és a hegyek iránti olyan nagy alázattal, ahogy mindig is jellemző volt rá. 

"A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Egy élhetetlen világba lépsz be, ahol éppúgy lelsz békére és mennyei szépségre, mint pokoli sötét erőkre és sziklakemény, fagytól zord, üres sötétségre. Egyszerre vesz körül a Minden és a Semmi. A teljesség és az üresség. És mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is. Az ember elveszik és magára talál: a test és lélek új állapotait ismered meg. Újjáértelmeződik múlt, jelen és jövő. Újjászületsz" – mesélte még korábban.  

A Mount Everesten, 2023 májusában, a nyomkövetője alapján 8795 méteres magasságig ért el Suhajda Szilárd, és ezzel a magyar hegymászók közül ő jutott a legmagasabbra palack és serpák nélkül. 2023. május 27-én jött a hír, hogy a keresőakciók nem jártak sikerrel. Az expedíciós hegymászóról tavaly május 28-án, a békécsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban ahová 1995 és 2001 között járt gyertyagyújtással emlékeztek meg.

Bár már egy éve nincs velünk, emléke él a hegyekben, a hozzátartozók, ismerősök szívében, és Suhajda Szilrádnak azokban a gondolataiban, amelyek vissza-visszacsengenek: "Odafönt az ember óhatatlanul levetkőzi a civilizáció által ráragadt álarcát, tíz körömmel kapaszkodik az életbe, mindenki a legőszintébb arcát mutatja. Ez nagyszerű és ijesztő is egyszerre, de hazaérve mindig maradandó élménnyé válik..."

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL