Cél a Mount Everest! Klein Dávid és Suhajda Szilárd a gyulai Vígadóban járt

2019. december 14. 08:23 | Hidvégi Dávid

Idén nyáron Klein Dávid és Suhajda Szilárd expedícióra indult a K2 hegycsúcsra. Suhajda feljutott a 8611 méteres csúcsra, mászótársa, Klein Dávid viszont rosszullét miatt visszafordult. A két hegymászó csütörtökön Gyulán tartott élménybeszámolót az érdeklődőknek, ahol jövőbeli terveikről is beszámoltak.

A K2 hegycsúcs Pakisztánban, a Himalája hegységében található, mely a Föld második legmagasabb csúcsa. A Békéscsabáról származó Suhajda Szilárdot a természet iránti rajongása vitte az Alföldről a 8000 méter fölötti magasságokba. 

– Az Everestnek a mai napig nincs még palack nélküli magyar megmászója. Dávid járt már 8700 méteren oxigénpalack nélkül, én most a K2 csúcsán 8611 méteren. Úgy gondoljuk ez önbizalomra ad okot. Ha a következő két évben elég keményen készülünk, akkor 2021-ben szeretnénk megkísérelni a Mount Everest palack nélküli megmászását – részletezte Suhajda Szilárd.

Klein Dávid úgy fogalmazott: egy ideig félretették a Mount Everest megmászásának tervét, de miután Szilárdnak sikerült feljutni a K2 csúcsára, újra felvetődött bennük.

– Csapatunknak megvan már az Annapurna, ami a legveszélyesebb nyolcezres csúcs és a K2 is, ami technikailag a legnehezebb. Szeretnék visszatérni a Mount Everestre, hogy megvalósítsuk annak palack nélküli megmászását, de ez hatalmas feladat. Ezt felismerjük, elismerjük, úgyhogy 2020-ban nem az Everestre megyünk, hanem a Makalura, ami egy 8463 méter magas, gyönyörű szép hegycsúcs a Himalájában. Ha ezután az expedíció után sikerrel járunk, akkor 2021-ben szeretnénk visszamenni az Everestre – mondta el kérdésünkre a hegymászó.

Klein Dávid hozzátette: nagyon sokrétű a felkészülés, a feladat pedig nagyon összetett, most viszont van idejük és lehetőségük, hogy fokozatosan és tudatosan építkezzenek a nagy megmérettetésre. A hegymászó hangsúlyozta, hogy a fizikai felkészülés mellett sportpszichológussal is dolgoznak, hogy mentálisan is készen álljanak.

– Van egy rehabilitáló és alapozó időszak, valamikor mobilizáló edzéseket végzünk. Van erőfejlesztő és hosszútávú állóképesség-fejlesztő időszak és a végén van a formaidőzítés. Sok technikát használunk, hiszen az egész keresztedzések halmaza, az úszástól a terepfutáson keresztül a spinningig. Minden expedíció előtt két vagy három edzőtáborunk van, ahol egy hétig együtt vagyunk és csak az edzésnek élünk – folytatta gondolatait Klein Dávid.

 

További programok »

FEL