Tart a mentőakció, további hírek annak lezárása után várhatók Suhajda Szilárdról

2023. május 27. 06:23 | behir

A tervek szerint 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat, köztük a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot. Simone More helikopterrel egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát a csúcs esésvonalában.

Mint arról beszámoltunk, Suhajda Szilárd május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el csúcsmászó körére a Mount Everestre, a csúcsmászás napját a legkedvezőbb időjárás-előrejelzés ismeretében május 24-ére tűzte ki. Egy ideig minden rendben ment, azonban utoljára szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor, 8795 méterről érkezett GPS-jel a hollétéről.
 
A hazai háttércsapat május 25-én értesült arról, hogy Szilárdot körülbelül 8780 méterem, a Hillary-lépcső aljában látták. 
 
A Hóhatár - a mozgásvilág hegymászó hírei facebook oldalon Pintér László ma éjszaka arról adott tájékoztatást, hogy a  serpák jelenleg is felfelé haladnak.
 
Mint írja, a 2-es tábortól a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény. Hozzátette, hogy a művelet haladásáról részletinformációkat nem szeretnének közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében a művelet befejeztéig, avlényegi információkkal pedig előfordulhat, hogy 12 vagy akár 24 óráig sem tudnak szolgálni. 
 
– Nagyon köszönjük továbbra is az elképesztő támogatást, megértjük, hogy a felfokozott várakozásban mindenki minden percben a híreket várja, de minden erőnkkel a mentés koordinálására szeretnénk fókuszálni – áll a közleményben. 

További programok »

Világ

A lakosság költőládákkal is segítheti a rágcsálópusztító baglyok költését

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését. Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is problémát okozó egereket és patkányokat – írja a MME közleményében.
2023. szeptember 18. 17:00
FEL