Volt békéscsabai iskolájában emlékeztek meg Suhajda Szilárdról

2023. május 28. 21:31 | Hidvégi Dávid

Első magyarként szerette volna megmászni oxigénpalack és serpák segítsége nélkül a világ legmagasabb pontját, azonban a csúcstámadás közben nyoma veszett Suhajda Szilárdnak. Az expedíciós hegymászó 1982. június 29-én született Békéscsabán. Vasárnap este a Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban emlékeztek meg róla, ahová 1995 és 2001 között járt.

Bár este 8 órára hirdették meg a megemlékezést, 19 órától folyamatosan érkeztek az emberek a tiszteletüket leróni, hatalmas  tömeg gyűlt össze a belvárosban. A megemlékezők között ott voltak a családtagok, a barátok, korábbi osztálytársak, akik mindnyájan megrendülve olvasták a hegymászó eltűnéséről szóló híreket. Volt olyan, aki az első rossz hírek megjelenése után 10 percenként frissítette Suhajda Szilárd facebook oldalát...

A sportoló oxigénpalack és serpák segítsége nélkül a világ öt legmagasabb pontját szerette volna megmászni, melyek közül a K2-t 2019-ben, míg a Lhocét 2022-ben teljesítette sikeresen. Előbbi kalandjáról 2019-ben mászótársával, Klein Dáviddal Gyulán tartott beszámolót, utóbbiról idén éppen a korábbi iskolájában mesélt. Ez volt az utolsó alkalom, hogy Szilárd a nagy nyilvánosság előtt mesélt az előző expediciójairól, valamint a következő nagy céljáról a 8848 méter magas Mount Everest meghódításáról. Terveit ugyanezen a napon a 7.Tv Aktuális című műsorában osztotta meg velünk.

 

27 év alatt, 16 korábbi sikertelen magyar expedíció után, Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját. Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető – olyan kiváló magyar alpinisták próbálták elérni a csúcsot oxigénpalack nélkül, mint Várkonyi László, Klein Dávid vagy a legendás Erőss Zsolt. A statisztikák szerint a sikeres megmászások kevesebb mint 2 százaléka történik oxigénpalack nélkül: még kisebb számot jelent azon mászók szűk csoportja, akik serpa asszisztenciát sem vettek igénybe.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

A vasárnap esti megemlékezésen Malatyinszki Anita iskola igazgató mellett olyan prominens személyek is megjelentek, mint Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Szarvas Péter polgármester, valamint Varga Tamás és Nagy Ferenc alpolgármesterek, továbbá a városvezetés számos tagja. Szarvas Péter elmondta, kezdeményezi a közgyűlésnél, hogy egykori iskolája falán emléktáblát helyezzenek el Suhajda Szilárd tiszteletére.

A megemlékezők mécseseket, virágokat helyeztek el az iskola aulájában, a hegymászó képe és iskola tablója alá, mások az intézmény falai előtt. 

 

Galéria

További programok »

FEL