Egykori iskolájában tartott beszámolót a csabai expedíciós hegymászó

2023. február 25. 07:13 | Hidvégi Dávid

Békéscsabán keveseknek kell bemutatni Suhajda Szilárdot, hiszen itt született és ide járt iskolába, ma pedig büszkén viszi a megyeszékhely hírét világszerte. 2019-ben első magyarként, segítség és oxigén nélkül mászta meg a világ egyik legnehezebb hegyének tartott K2-t, majd 2022 májusában sikerrel hódította meg ugyancsak egyedül, segítség és oxigénpalack használata nélkül a Lhocsét.

Suhajda Szilárd pénteken a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium aulájában tartott élménybeszámolót a legutóbbi túrájáról. A helyszín kicsit sem ismeretlen a hegymászó számára, hiszen 12 éven keresztül tanult itt, vándortáborokon keresztül még belvárosisként járta be Magyarország középhegységeit, így ezerszállal ide kötődik. Siposné Matuska Klára, az iskola énektanárának közben járásával hozta el Szilárd szülővárosába a maga élménybeszámolóját. A tanárnő szabadidejében maga is hegymászó, egykor az 1982-ben született sportoló tanára, majd mentora volt, mai napig jó kapcsolatot ápol vele.

– Szándékosan nyitott előadást szerveztünk, hiszen számunkra már hagyomány, hogy rendezvényeink minden békéscsabai számára szólnak. Nagyon örülünk, hogy ennyien meghallgathatták az előadást. Nem az volt az elsődleges célunk, hogy az iskolát népszerűsítsük, de nagyon örülünk annak, hogy az ilyen rendezvényeknek köszönhetően minél többen megismerik az intézményt – mondta el kérdésünkre Malatyinszki Anita intézményvezető.

 

 

Suhajda Szilárd 2019-ben első magyarként, segítség és oxigén nélkül mászta meg a világ egyik legnehezebb hegyének tartott K2-t, majd 2022 januárjában bejelentette, hogy ettől az időtől kezdve az öt legmagasabb hegyre koncentrál. A sorozat következő állomásán 2022 májusában sikerrel hódította meg ugyancsak egyedül, segítség és oxigénpalack használata nélkül a Lhocsét.

– A következő tervem Mount Everest (Csomolungma) megmászása. Jelenleg ennek az expedíciónak az előkészítése zajlik. Reményeim szerint egy hónap múlva újra elindulok Nepálba, egyedüli mászóként. Földünk legmagasabb pontját magyar még soha sem mászta meg oxigénpalack nélkül. Abban bízok, hogy az elmúlt sikereim után jó esélyeim vannak erre – árulta el a hegymászó.

Suhajda Szilárd elmondta, hogy már régóta váratott magára egy békéscsabai előadás, ráadásul a nepáli expedíciót megelőzően ez volt az utolsó alkalom arra, hogy a nagy nyilvánosság előtt meséljen eddigi élményeiről. Legutóbb 2019 decemberébe hallgathatta meg a Békés vármegyei nagyérdemű, akkor Gyulán a Vigadóban tartott előadást Klein Dávid társaságában.

–  Nagyjából két hónapot vesz igénybe egy expedíció. Maga az akklimatizáció, amikor palack nélküli mászóként hozzászokok a ritka levegőhöz akár 3-4 hét is lehet. A Lhocsén a vártnál korábban, május 14-én értem fel a csúcsra, hiszen jellemzően május második felében érnek fel az expedíciók. Nagyon örültem annak, hogy ilyen jó ütemben sikerült és legarább akkora sikernek könyvelem el azt, hogy ennyire jól sikerült az expedíció. Úgy érzem az elmúlt tíz év tapasztalata tavaly beérett – fogalmazott.

További programok »

FEL