Órák óta nincs hír Suhajda Szilárdról, utoljára 8795 méterről érkezett jelzés

2023. május 24. 21:49 | behir

A Mount Everest csúcsát oxigénpalack nélkül, „tisztán” megmászni készülő Suhajda Szilárd szerdán, magyar idő szerint 9:40-kor élő műholdas kapcsolatban volt a feleségével. Ez alapján a fizikai és a mentális állapota is rendben volt, azt mondta, hogy képes teljesíteni a kitűzött célt. Viszont immár órák óta nem érkezett sem GPS-jel, sem újabb hír a békéscsabai hegymászóról. (A cikket frissítettük.)

Suhajda Szilárd magyar idő szerint 15:47-kor 8795 méteres magasságban volt a GPS-jel szerint.

Az azt megelőző jelvétel 13:47 perckor történt, amely 8720 méteren kerül rögzítésre, ebből a két adatból az sejthető, hogy délután még a csúcs irányába tartott a békéscsabai hegymászó.

Jelen pillanatban arra várunk, hogy tényleges adatok érkezzenek, akár Szilárdtól, akár a GPS-jelekből.

 

 

Suhajda Szilárd vasárnap vágott neki a 8848 méteres Mount Everest (Csomolungma) megmászásának. A 40 éves békéscsabai születésű hegymászó oxigénpalack és serpák (teherhordók) nélkül, a legtermészetesebb és egyben legnehezebb módon vágott neki a világ legmagasabb pontjaként ismert csúcs meghódításának.

Éjfél körül a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei facebook oldalán tették közzé a következőket: "Amit lehet tudni: Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.

Ez önmagában nem feltétlenül kuriózum. A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján. Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk és találgatni sem szeretnénk.
 
Szilárd az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton. Ennek ellenére bízunk benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér.
 
Megkértünk Szilárd ügynökségétől két serpát, hogy menjenek fel elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni. Ez nem mentőakció. Párhuzamosan több ügynökséggel felvettük a kapcsolatot, hogy ki az, akire még esetleg információszerzés vagy akár segítség kapcsán számítani lehet. Nagy köszönet a csúcsot május 14-én elérő Márton Peter Pricenak, akinek talán a legértékesebb kontaktot köszönhetjük. Vannak még vezetős partik, akik most vannak csúcstámadásban, és felajánlották segítségüket, amennyiben találkoznak Szilárddal és szüksége lenne rá."
 
Forrás: hirado.hu/ Hóhatár facebook oldala

 

Suhajda Szilárd még februárban járt a Békéscsabai Médiacentrumban. Az akkor készült Aktuálist itt tekinthetik meg:

További programok »

FEL