A szilva adta a fesztivál igazi ízét

2017. szeptember 11. 18:32 | Horváth Szabolcs

A múlt hétvégén rendezték meg Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb gasztrokulturális fesztiválját, a Szarvasi Szilvanapokat. Az idei jubileumi rendezvény nem csak a szilvás ételek kedvelőit, hanem azokat is várta, akik szívesen töltenének el egy szórakoztató hétvégét a Körös-parti kisvárosban. A három napos fesztivál a kulináris élvezeteken túl koncertekkel, kulturális és gyermek programokkal várta a látogatókat.

Buzás Mihályné a helyszínen - aki éppen a rézüstben fövő lekvárt kavargatta - arról is mesélt, mekkora kincs volt még az ő gyerekkorában a szilvalekvár. Hogyan szedték le, készítették elő és végül, hogy lett belőle igazi jó házi lekvár.

- Forró nagy szilkébe szedtük, és amikor ki lett fűtve a kemence, kisült a kenyér, akkor utána betettük és gyönyörűen beszáradt a teteje. Majd papírral bekötöztük és elállt egy két évig is - mondta Buzás Mihályné, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének tagja.

A helyszínen rézüstben fövő lekvár adja az alap ízét a szilvanapnak. De ez az egyesület, amellynek tagjai kezdetektől kint vannak a fesztiválon - még a korhű öltözékre, tálalásra is oda figyel.

 

 

- Természetesen a nagyanyáink ízeit tettük bele. Rézüstben főtt szarvasi szilvalekvárt főzünk, készítünk szilvás gombócot, azt tavaly készítettünk először ezen a rendezvényen. Lekváros derelyét is készítünk, amit meg is lehet itt kóstolni nálunk - nyilatkozta Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének elnöke.

Még az ételek mellé is ezt a gyümölcsöt tálalták, vagy éppen töltötték bele. És ha már szilva, nem maradhatott el az áttetsző hungarikum a pálinka, a bor vagy éppen a kézműves sör sem.

- Még 2011-ben keresett meg bennünket a szilvanapok készítője, hogy készítsünk egy szilvás sört. Mi addig nem készítettünk ilyet, sőt, addig senki nem készített ilyet Magyarországon. Valódi gyümölcsből szilvás sört. Akkor egy egyszeri főzetnek gondoltuk, de olyan népszerű lett, hogy azóta is folyamatosan készítjük, nemcsak a szilvanapokra - mondta Bukonvinszki Béla, a Szent András Sörfőzde tulajdonosa.

Nemcsak a lakosságot, hanem a Körös-parti városba érkező turistákat is vonzza a rendezvény- mondta a polgármester. Babák Mihály hozzátette évről-évre egyre magasabb a látogatószám.

- Minden település életében van fontos rendezvény. Nálunk 20 éve él ez a program és a sok buktató ellenére népszerű. A szarvasiak szeretik, szeretnek jót enni, inni, szórakozni és szeretik a vendégeket is - nyilatkozta Szarvas polgármestere.

Egy fesztivál pedig színpadi programok nélkül sem lenne teljes.

- A Fenyő Miklós koncertje olyan teltházzal ment, hogy körülbelül ezerháromszázan nem csak nézték, hanem teljesen átélték ezt a koncertet - fogalmazott Csasztvan András, a Szarvasi Szilvanapok fesztiváligazgatója.

A szilvanapokat a tervek szerint jövőre is megrendezik.

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL