Izgalmasabbnál izgalmasabb standokkal telt meg az újonnan átadott szarvasi Várkert péntektől vasárnapig. A 26. Szarvasi Szilvanapok meglehetősen családias hangulatban és különböző szilva- ételekkel és italokkal a középpontban várta a vendégeket. A rendezvény egyik legfontosabb célja az volt, hogy a hagyományokat megőrizve és ápolva, azokat továbbadhassák az ezután következő nemzedékeknek.
Dósa Zsuzsa, a rendezvény igazgatója szerint az új helyszín nagyon sokban hozzájárult a rendezvény hangulatához, ami külön jó dolog, hiszen a látogatók így egy újabb értékes részét ismerhették meg a városnak. A borús idő ellenére is nagy létszámmal érkeztek az érdeklődők.
Dósa Zsuzsa, a Szarvasi Szilvanapok igazgatója (Fotó: Kovács Dénes /behir.hu)
Az idei évben először, gondolva a gyermekek szórakoztatására, a szervezők vidámparkot létesítettek, ahol többek között óriáskerékről csodálhatták madártávlatból a várost az érdeklődők.
– Mindenki azért jött, hogy jól érezze magát, otthon hagyta gondját, búját-baját. Megkóstoljuk a szilváspapucskákat, a helyi étkeket, hiszen azt is tudni kell, hogy mi egy nemzetiségi város vagyunk. Júliusban ünnepeltük Szarvas város és az újratelepítés napját, és bizony a szlovák-magyar közösség itt nagyon összetartó. Itt található a szlovákság egyik központja – fogalmazta meg az igazgató.
Ehhez a nemzetiségi összefonódáshoz köthető többek között a minden évben hagyományos módon, régi szlovák recept alapján elkészített lapcsánka is, ami mindig nagy sláger a látogatók körében. A finomságot a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület sátránál is meg lehetett kóstolni. Az egyesület célja, hogy a hagyományokat és a hagyományosan elkészült ételeket, mint értéket továbbadhassák.
(Fotó: Kovács Dénes /behir.hu)
– 1722-ben a betelepített szlovákok hozták magukkal, ezt a receptet mi megtaláltuk és ez alapján készítjük a lapcsánkát. Ez egy nagyon finom, kedvelt étel, és évek óta, az ország bármelyik részéről jönnek, megkeresik a sátrunkat, mert tudják, hogy ez csakis nálunk kapható – nyilatkozta Szigeti Erika az egyesület egyik tagja. Hozzátette idén készültek töltött káposztával is, szintén az eredeti, 100 éves recept alapján.
(Fotó: Kovács Dénes /behir.hu)
Mindemellett nagy keletje volt még a hagyományos módon készült szilvalekvárnak, szilvaszörpnek és természetesen a jó szilvapálinkának is. Utóbbiból idén 300 üvegnyit sikerült felcímkézni.