Megnyitották a 24. Szarvasi Szilvanapokat

2022. szeptember 10. 13:07 | Vincze Attila

Pénteken kezdődött és vasárnapig tart a 24. Szarvasi Szilvanapok. A három napon át tartó rendezvény idén is a népszerű gyümölcs körül forog, mellette pedig számos színes program várja a látogatókat.

Az esemény a helyi civil szervezetek felvonulásával indult, akik zene kíséretében a Tessedik Sámuel Múzeum előtti téren felállított nagyszínpadhoz érkeztek. A fesztivál megnyitóján Szarvas polgármestere elmondta, hogy az idei év dupla ünnep, hisz ezúttal a város újratelepítésének 300-dik évfordulója előtt is tisztelegnek. Babák Mihály szerint a szilvanapok egyébként is közel áll a helyiek szívéhez. 

– Jól eső érzéssel tölt el az, hogy amit főzünk, azt elfogadják, és jó étvággyal fogyasztják a szarvasiak és az idelátogatók, plusz számomra is egy nagy kikapcsolódás, mert persze van nekünk tavasszal majálisunk, van augusztus 20, városnapi ünnepség, de az ünnepek nagyon kellenek egy város életébe, hiszen ezek az összetartozás érzését is erősítik, megemelik a lelkünket és néha elgondokodunk, hogy hol is vagyunk a világban és hogy milyen szép helyen élünk – fogalmazott a városvezető.

 

Látogatók a nagyszínpad előtti fesztiválsátorban a 24. Szarvasi Szilvanapok pénteki napján. Fotó: behir.hu

 

A rendezvényen köszöntőt mondtak többek között Szarvas testvérvárosainak képviselői is, akik kiemelték, hogy milyen nagy örömmel érkeztek a városba. A fesztivál igazgatója arról beszélt, hogy a nagyszínpadi koncertek mellett öt tematikus udvar várja az érdeklődőket a hétvége folyamán, úgy mint a lekváros, a civil, a kézműves sör, a bor, valamint a kölyök udvar. Csasztvan András hangsúlyozta, hogy idén több mint 60 programmal készültek a látogatók számára.

– A Szarvasi Víziszínházba szervezett belépős koncerteket idén behoztuk a rendezvény területére és itt ingyenesen hallgathatják, nézhetik a nagyobb produkciókat is az emberek, ilyen például a pénteki Csík Zenekar vagy a szombati LGT koncert és ez azért is fontos, mert erre a térre 2,5 ezer ember is elfér, ezzel szemben a színházban már 1100 emberrel teltházunk volt – részletezte. 

Mivel a szilvanapok gasztrokulturális fesztiválnak számít, ezért szombaton és vasárnap számos gasztronómiai program is várja az érdeklődőket. Az eseményen többek között Prohászka Béla és Tímár András mesterszakácsok félórás váltásokban egy látványkonyha keretében különböző szilvás ételeket készítenek. Ezenkívül lesz egy süteményes receptverseny is, amely során egy szarvasi cukrászda a korábban a lakosság által beküldött recepteket helyben készíti el.

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL