Szombaton nyitották meg hivatalosan a Kondorosi Betyár Napokat. Kondoros Város Önkormányzata a hagyományőrző rendezvényen a betyárság legendáit és hagyományait elevenítette fel, amelynek részeként számos fellépővel találkozhattak a kilátogatók, és a megjelentek egy betyár módjára elkészített gulyást is elfogyaszthattak.
Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke, Zalai Mihály köszöntötte az érdeklődőket.
- Azt gondolom, hogy egy fesztivál akkor lehet sikeres, hogyha azt a helybeliek magukénak érzik, illetve részt vesznek nemcsak nézőként, hanem szervezőként, kiállítóként is. A másik feltétele egy hosszú távon sikeres rendezvénynek az, hogy lehetőleg azt csak ott lehessen elképzelni, megszervezni, ahol az egyébként már működik. Sok csárdát elveszítettünk az évszázadok alatt, amelyek nagyon fontos állomásai voltak akkor az életnek. Ezek voltak a korabeli benzinkutak, éttermek. Talán itt Kondoroson maradt meg a legnagyobb és legszebb, legtöbb történelmi emlékkel rendelkező csárda, így adja magát az, hogy itt Betyár Napokat kell szervezni. Rendkívül sok munkával és kutatással jár ennek a hagyománynak a továbbadása, ami elismerendő – fogalmazott Zalai Mihály.
Az elnök kiemelte, hogy 72 érték szerepel Békés Vármegye értéktárában, amelybe a Kondorosi Betyár Napok is bekerült. Az erről szóló elismerést szeptember másodikán a vármegye napon fogják átadni Kondoros Város Önkormányzatának.
Ribbárszki Péter, a város polgármestere hivatalosan is átadta a megnyitón a betyároknak a városkulcsot. Ez a tradícionális szövetség a város és a betyárok között szimbolikusan garantálja az emberek biztonságát.
A megnyitón a kultúráért felelős államtitkár, Závogyán Magdolna személyesen nem tudott megjelenni, de Horváth Szabolcs műsorvezető tolmácsolta gondolatait, amely szerint a hagyományőrzés nem valaminek az elzárása, hanem inkább a parázsnak, a lángnak a tovább adása, ami Kondoroson jól működik.
Az eseményen 2000 adag gulyást osztottak szét a szervezők a megjelentek között. A gasztronómiáért Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács felelt.