A pemetefű cukortól Ónodi Heni olimpiai bajnoki címéig – csabai értékek

2019. január 22. 18:40 | Kovács Andrea

A pemetefű cukortól, Ónodi Henrietta olimpiai bajnoki címén keresztül a Munkácsy Mihály Múzeumig – többek között ezeket a békéscsabai büszkeségeket is felvonultató kiadványt jelentett meg Békéscsaba önkormányzata. Az első 50 csabai értéket bemutató füzetet a magyar kultúra napján mutatták be a városháza dísztermében.

 

 

A Balassi Táncegyüttes is szerepel abban a kiadványban, amely Békéscsaba büszkeségeit mutatja be. A csabai önkormányzat 2013-ban alapította meg értéktár bizottságát, amely a felterjesztések alapján állította össze a bemutató füzetben is szerepelő 50 értéket.

 

Az első 50 csabai értéket bemutató kiadvány (fotó: Ujházi György)

 

Békéscsaba büszkeségei között olyan érdekességek is szerepelnek, mint a Réthy Béla-féle pemetefű cukorka, az artézi víz vagy a csabai kolbász. A kiadványban bemutatott értékek többsége inkább építészeti örökség illetve kulturális érték, de ott van közöttük Ónodi Henrietta olimpiai bajnoki címe, és ott vannak a város turisztikai érdekességei is – mondta Szente Béla, a Települési Értéktár Bizottság elnöke

Az első 50 csabai értéket bemutató kiadvány megjelentetésére a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum bizottság pályázatán nyert támogatást Békéscsaba önkormányzata – mondta Varga Tamás, az oktatási, közművelődési és sportosztály osztályvezető-helyettese. Az értékeket bemutató füzet 500 példányban jelent meg. Az önkormányzat célja, hogy minél többen megismerjék a békéscsabaiak büszkeségeit, ezért a kiadványt eljuttatják az oktatási és kulturális intézményekbe, valamint az idegenforgalommal foglalkozó szervezetekhez.

 

További programok »

Kultúra

Lehet, hogy Olaf Scholz nyitja meg Scholtz Endre kiállítását Berlinben?

Scholtz Endre, a békéscsabai festőművész szerint nem kizárt, hogy Németország alkancellárja, Berlin korábbi polgármestere, Olaf Scholz a rokona. Ugyanis mindkettejük családfája valaha az észak-németországi területeken szökött szárba. Ráadásul Schol(t)zból kevés van a világon. (Pláne Endréből.)
10:08
FEL