Festett Goethe mesék a Csabagyöngyében

2024. április 12. 18:26 | Such Tamás

Víziók címmel nyílt meg péntek délután a Franciaországban élő, csabai kötődésű Klara E. Goethe kiállítása a Csabagyöngye Kulturális Központ G-Artrobe kiállítóterében.

Vajon honnan ez a fantasztikus családnév, a Goethe? A válasz rém egyszerű, Klara Estella Goethe édesapja, Lars Goethe festő, zenész, aki egészen véletlenül Johann Wolfgang von Goethe német író, költő, grafikus stb. leszármazottja. Édesanyja pedig a gyönyörű, békéscsabai születésű Túri Melinda. A szülők egy El Caminón, történetesen Estellán találkoztak. (Már csak a Klára név eredete tisztázatlan.) A család jelenleg a franciaországi Bretagne-on él. De javaslom, most már koncentráljunk Klarára, az alkotóra.

Gyorsan zárójelben megjegyzem, egy tárlaton nehéz kizárólag a kiállított munkákra koncentrálni, hiszen az ember számtalan ismerőssel találkozik, eszmecserél, emlékezik. Ebből kifolyólag szinte csak átsuhantam Klara képei fölött, de ami bennem maradt, egy-egy csodálatos mesét láttam, vagy annál is többet.

 

Túri Melinda és Klara E. Goethe – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Szente Béla, a Csabagyöngye igazgatója köszöntőjében megjegyezte, nem tud elfogulatlanul beszélni a fiatal festőről, hiszen anyukája és tesói a szeme előtt, az intézmény elődjében, az Ifiházban nőttek fel. Később pedig épp nagymamája, Túriné Kovács Márta jelentős szerepet vállalt a Csabagyöngye megszületésében.

– Nem titok, a 14 éves Klara életét születése óta követem ugyanis Márti, a nagymama folyamatosan megmutatta a képeit, majd az alkotásait – mondta megnyitójában Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere.

Hozzátette, Klara szárnyait már négyéves korában, az alkotó édesapa mellett kezdte bontogatni. Kezdetben különböző technikákat és stílusokat próbált ki, de úton van – mint azt láthatjuk is – önálló művészeti stílusa irányába, melyben egyesülnek az aprólékos részletgazdag motívumok az allegorikus jegyekkel. Gyakran használ növényi mintázatokat, szívesen ábrázol képein valamilyen különleges nőalakot és lovakat is. Tustechnikát használ, majd a tónusokat akvarell festékkel viszi fel a hordozóanyagra, ami lehet papír, vászon vagy falemez.

 

Galéria

 

– A mostani kamaratárlatán kiállított alkotásokon érzékelhető a gyermeki mesevilág és a tizenéves fiatal álmok vízióinak megjelenése. Bízom benne, hogy Klara jó emlékekkel fog visszagondolni erre a napsütéses csabai délutáni meghívóra – fűzte hozzá.

Végül egy meglepetésvendég zárta a programot, Túriné Kovács Márta Pelesz Alexandra Nekem nem tilthatja meg! című versét adta elő.

***

A megnyitón közreműködött: Balázs Nimród, a Bartók Béla Zeneiskola utolsó éves növendéke, aki vibrafon jazz etűdöket adott elő, felkészítője Szives Márton művésztanár; valamint Vozár M. Krisztián zongoraművész.

 

További programok »

Kultúra

Kamarakiállítás Gyóni Géza munkásságáról

A Munkácsy Mihály Múzeum legújabb időszaki kiállítása a Békéscsabához szorosan kötődő Gyóni Géza munkásságát a költő személyes tárgyai mellett korabeli dokumentumok és fényképritkaságok segítségével mutatja be a látogatóközönségnek. 
2024. május 29. 17:08
FEL