A nap sztorija – 45 éves a népnevelő műsor, a Családi kör

2019. július 30. 12:51 | Diós Zsolt

Pontosan 45 esztendeje, 1974-ben indult a magyar televíziózás és a Kádár-korszak legendás népnevelő műsora a Családi kör. A műsor szerkesztőinek köszönhetően a sorozat nem szocialista embertípust emelte a középpontba, hanem a létező társadalmi problémákra próbált normális megoldást javasolni. Az adások után az ország nem a herevasalás nehézségeiről beszélt, hanem Ranschburg Jenő bölcs gondolatait elemezte. A behir.hu időutazó rovatában a műsorra emlékezünk, Tartsanak velünk!

A műsor

A Családi kör 1974-től 1994-ig, vagyis 20 évig ment a közszolgálati televízión, az akkor egyetlen tévén. Lényege az volt, hogy egy kis tévéjátékszerű oktató filmecskében felvázoltak egy nevelési problémát, a családi élet nehézségeit, majd Kelemen Endre vezetésével szakértőkkel beszélgettek a látottakról. A műsor célja az volt, hogy minden családhoz eljusson az üzenet a helyes nevelésről.
E műsorban lett „az ország pszichológusa” Ranschburg Jenő.

Kelemen Endre szerkesztő, Baló György műsorvezető és egy szakértő (forrás: comment.blog.hu)

Kelemen Endre szerkesztő, Baló György műsorvezető és egy szakértő (forrás: comment.blog.hu)


Mivel egy tévé volt, gyakorlatilag milliók tudhatták meg, mit csináljanak a kamaszgyerekkel, hogy viszonyuljanak az iskolához, vagy hogyan lehet fájdalommentesen elválni.
A műsor szándéka jó volt, nagyon sok értelmes dolgot mutatott be, igaz, sokszor izzadságszagúan, mesterkélten, de mégis – az uralkodó ideológia ellenére is – viszonylag korszerű neveléspszichológiai alapokkal.
A néptanító műsor túlélte a rendszerváltást, de a kialakuló kapitalizmust már nem. 1994-ben a – az akkor még egyeduralkodó - közszolgálati televízió vezetése 87 epizód után a műsor megszüntetéséről döntött.
Később a kereskedelmi csatornák megjelenésével, az ilyen, magazin jellegű műsorok átkerültek a reggeli vagy a délelőtti műsorsávba.

 

Az alkotók

A Családi kör szinte teljes egészében összefonódott egy ember, a szerkesztő, műsorvezető Kelemen Endre nevével.

Kelemen Endre 1933. november 1-jén született Keszthelyen. 1956-ban végzett az ELTE Bölcsészettudomány Karán pedagógia-lélektan szakos középiskolai tanárként. Ugyanebben az évben kezdett el dolgozni a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban, ahol 1995 januárjáig, 39 éven át tevékenykedett. 1960 és 1961 között a MÚOSZ Újságíró Iskolájában újságíró képesítést is szerzett.
Műsorvezetője, illetve riportere volt a Családi kör mellett több, a neveléssel foglalkozó műsornak. Alapítója volt az 1963-ban indult Iskolatelevíziónak, melynek rovatvezetője, majd osztályvezetője volt 1986-ig.
Nyugállományba vonulása után a Magyar Televízió pedagógiai tanácsadójaként tevékenykedett, a Művelődési Főszerkesztőségen szerkesztőként és riporterként dolgozott 2006-ig. Több évtizedes televíziós munkájáról itthon és külföldön egyaránt írt publikációkat, tartott előadásokat. 1997-től az egri Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudományi Tanszékén a média-specializáció keretében médiaismereteket oktatott a pedagógia szakos levelező hallgatóknak.
1971-ben a Miskolci Film- és Televízió Műsorok Fesztiváljának kategóriadíját nyerte a Szeretnék szépen beszélni című műsorért. 1985-ben Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki a Magyar Televízióban végzett pedagógiai munkájáért, 2003-ban megkapta a Magyar Televízió Életmű-díját. 
2018-ban, 85 évesen hunyt el Budapesten.

Ranschburg Jenő köszöntötte 75. születésnapja alkalmából Kelemen Endrét (forrás: femina.hu)

Ranschburg Jenő köszöntötte 75. születésnapja alkalmából Kelemen Endrét (forrás: femina.hu)

A Családi kör magazin magas szakmai színvonalát, elismertségét mutatja, hogy a filmek írói között találjuk a korszak olyan irodalmi nagyszerűségeit, mint Janikovszky Évát, Végh Antalt vagy Bertha Bulcsút. A nagyszerű Janikovszky Éva történetét már elmeséltük.

A 87 epizódot négy, Balázs Béla-díjas művész rendezte, akik pályafutásuk során valamennyien dolgoztak gyermek vagy családi filmben.
Palásthy György nevével olvasóink már találkozhattak az Égigérő fű bemutatásakor.

Málnay Leventének a Családi kör mellett további nagyszerű tévéfilmet köszönhetünk.

Mihályfy Sándor 1985-ben készítette el a Gyerekrablás a Palánk utcában című alkotást.

Szőnyi G. Sándor rendezte, a később csak Ötvös Csöpi-filmek néven emlegetett sorozat második darabját, a Csak semmi pánikot.

A sorozat népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy a két évtized alatt, a korszak legjobb hazai színművészei szerepeltek a filmekben.

 

Visszatérés

A hazai televíziózás történelmében az idei esztendő egyik legnagyobb eseménye, hogy a Családi kör 25 év után újraindult a közszolgálati televízió főcsatornáján, a Dunán.

Rókusfalvy Pál és Rókusfalvy Lili (forrás: mediaklikk.hu)

Rókusfalvy Pál és Rókusfalvy Lili (forrás: mediaklikk.hu)


A megújult Családi kört a veterán televíziós, majd borászkodással foglalkozó Rókusfalvy Pál a lányával, a szintén közszolgálati Petőfi TV-n műsorvezetősködő Rókusfalvy Lilivel együtt vezeti. Nem is rosszul. 
A műsor átvette elődjének szerkezetét, bemutatnak részletekben egy kisjátékfilmszerű tanmesét, majd a látottakról beszélgetnek a stúdióban a műsorvezetők a meghívott vendégekkel. Az 52 perces új műsorban pszichológus szakértők mellett ismert emberek, színészek, művészek, sportolók is megszólalnak.

Isten éltesse a Családi kört!

További programok »

Kultúra

Vona Gábor Békéscsabán mutatta be a Míg a halál el nem áraszt című könyvét

A könyvem a halálról és a hozzá fűződő viszonyunkról szól, ami azonban észrevétlenül mégis rangot, méltóságot és értelmet ad az életünknek. Nem az élet értelmét kerestem tehát, hanem a halálét – mondta Vona Gábor Békéscsabán, a Nádor bisztróban, a Míg a halál el nem áraszt című könyvének bemutatóján.
2020. szeptember 19. 17:40
FEL