A nap sztorija – Ez történt 1969. augusztus 7-én, Békés megyében

2019. augusztus 7. 15:41 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. augusztus 7-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők és a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma a nyári leárazásról készült riport, egy sarkadi cég munkásszálló konténereiről készült tudósítás, továbbá az olvasói levelekre válaszoló rovat két üzenetére és azok válaszai kerülnek reflektorfénybe. Hasznos időtöltést kívánunk!

Le kellett húzni a redőnyt!
Jó rajtot vett a nyári vásár

Hétfőn, reggel, híven az eddigi hagyományokhoz, a vásárlók és érdeklődök hada lepte el a ruházati üzleteket. Az augusztus 4-19-ig meghirdetett nyári vásár jó rajtot vett s mindjárt az első nap minden eddigi rekordot megdöntő forgalmat eredményezett. A hagyományos nyári ruházató vásár árualapja közel azonos volt a tavalyival, mintegy félmilliárd forintot tett ki. Hétfőn és kedden jártunk néhány üzletben s a vásár premierjén beszélgettünk a vevőkkel és a kereskedelmi szakemberekkel. Egybehangzó vélemény szerint az idei akciót két jelentős tényező avatja igazi vásárrá: a minden eddiginél jobb árukészlet és a jól megválasztott időpont Tavaly ugyanis július 29-én kezdődött, a mostani vásár nyitánya viszont a bérkifizetések napjára esik.

Centrum-parádé
A békéscsabai Centrum Áruház hétfői nyitásakor hozzávetőleges számítások szerint mintegy ezer érdeklődő „lepte meg” az üzletet. Az első napi forgalom meghaladta a félmillió forintot. Az értékesített ruházati cikkek régi árral számított értéke 800 ezer forint, így könnyen kiszámítható a vásárlók „megtakarítása”: 300 ezer forint. Az első napon 10 ezer vevő fordult meg a Centrumban. Az áruház állta a rohamot: új pénztárakat, alkalmi csomagolóhelyeket nyitottak és a vásár teljes idejére 20 személyt vettek fel kisegítőnek.
A forgalom megoszlásáról Sziámik Lajos igazgatót kérdeztük. - Rengeteg fürdőruhát adtunk el. A női ruhákból az ármérséklésbe bevont 3 ezer darabos készletből az első napon 1500 talált gazdára. Igen népszerű a freskó ing, amely a 40 százalékos csökkenés nyomán vált kelendővé. Vásárlóink többsége örömmel nyugtázta azt a tényt, hogy az előző évek gyakorlatától eltérően az idén a férfinadrágokat és öltönyöket is bevontuk a kedvezményes nyári vásárba. A cipőosztály slágerei azok a monopolcikkek, amelyeket ktsz-ektől szereztünk be. Néhány típusú női lábbeli - amelyek most mérsékelt áron kaphatók - korábban hiánycikknek számították.
A Centrum Áruházban több mint 3 millió forint értékű ruházati cikk képezi a nyári vásár árualapját. Az engedmény miatt a vásárlók által megtakarított összeg közel 1,2 millió forint.

A vásár érdeklődői az Univerzál üzletének kirakata előtt. (forrás: Békés Megyei Népújság/1969. augusztus 7.)

A vásár érdeklődői az Univerzál üzletének kirakata előtt. (forrás: Békés Megyei Népújság/1969. augusztus 7.)

Sláger a papucs
A békéscsabai 6-os számú Elite cipőbolt legkeresettebb áruja a papucs. Jankulár Istvánné boltvezető véleménye szerint az első nap 500 vásárlója közül minden második ezt kérte. A mostani forgalom, 50 százalékkal haladta meg a tavalyit. Az Univerzál Szent István téri cipőszaküzletében a papucs mellett a férficipők a legkelendőbbek. Sokan már az őszre gondolnak, hiszen sokan keresik a hűvös időkre való zárt lábbeliket.
Az Univerzál kötött-fehérnemű szaküzletében a nyári vásár premierjén kereken 100 ezer forint volt a forgalom. Tizennyolcféle férfiing, tucatnyi-fajta fürdőruha és pulóver között csaknem mindegyik vásárló megtalálta az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. A nyári vásárba bevont kötöttáruk és női fehérneműk többsége már gazdára talált, így az első napi nagy sietség a „jó szimatú” vásárlókat igazolta. A viszonylag kis üzletben csak kisebb-nagyobb fennakadásokkal lehetett a néha bizony türelmetlen fogyasztók igényeit kielégíteni. Egyedül Orosházán volt szükség radikális intézkedésre: a nagy tumultus miatt a bolt redőnyeit átmenetileg le kellett húzni.
A Tanácsköztársaság úti 1. számú készruha-üzlet 300 női ruhát értékesített a tartós jó időben bizakodó, optimista vásárlóknak. Az érdeklődés érthető, hiszen a karton-, selyemruhák 140 forint helyett 84 forintért kaphatók. Más kereskedelmi vállalatoktól eltérően megyénkben nem vették be a mérsékelt áron kapható cikkek közé a férfiorkánt. Női orkánkabát viszont két színben, 306 forintért néhány helyen még kapható.

Saját készlet
Kiszely Endre, az Univerzál Kiskereskedelmi Vállalat osztályvezetője a következő információt adta a vásár megkezdésekor: - A vállalat saját készletét árulja. Az előírások szabta lehetőségen belül az engedmény mértékét, illetve az ármérséklésbe bevont cikkeket a vállalat maga határozta meg. Az engedmény mértéke 30, illetve 40 százalék. Összesen 8 millió forint értékű lábbelit, kötött-, konfekcionált és méterárut adunk olcsóbban augusztus 4 és 19 között. Bennünket is meglepett az első nap váratlanul magas forgalma. A teljes készlet egynegyede, közel kétmillió forint értékű ruházati cikk fogyott el. Sláger a piké női ruhaanyag, a férfi rövid ujjú ing, a gyermekszandál, és a női karton- ruha.

Mai kommentár: Az 1968-ban bevezetett gazdasági reformintézkedések ellenére a fogyasztói társadalom még nagyon messze volt Magyarországtól, Békés megyétől. Mint a riportból kitűnik, a kereskedelemben tevékenykedő cégvezetők azonban már tudták, hogy a vásárlók pénztárcájához a mínusz és a százalékjeleken át vezet az út. Azt, hogy 1969-ben már egy-egy ilyen akció alkalmából figyelembe vették a fizetésnapokat és, hogy kisegítő személyzetet állítottak be ezekre a napokra, az a bölcs előrelátás vagy az új gazdasági mechanizmus eredménye-e, azt nem tudjuk. Azon viszont mosolyoghatunk, hogy az orosházi vásárlók szó szerint megismerhették a le van húzva a roló fogalmával. 

 

Hordozható luxus munkásszálló

A Sarkadi Mezőgazdasági Gépjavító Állomás, amely évente csaknem 30 millió forintos termelést produkál, a kombájn és egyéb mezőgazdasági gép javításán kívül sok érdekes új terméket gyárt. Egyik jelentős megrendelőjük az olajbányászok és földmunkagépesek központja. Olyan hordozható 2-4 személyes „mini munkásszállást” gyártanak, amiből a vándoréletet élő olajbányászoknak, csatornaépítőknek kinn a prérin építhetnek telepet.
Tetszés szerint vehetnek a bárhol felállítható, daruval tehergépkocsikra rakható munkásszállókból, akár 50-100 fő részére biztosíthatnak ideális pihenési, tisztálkodási lehetőséget. A hordozható mini szálló pozdorjalemezből dupla fallal készül, szigetelést kap, így a tűző napon is hűvös marad a szoba, télen pedig olajkályhával fűthető. A belsejét három részre osztották: hálófülke, társalgó és mosdófülkére. Eddig száznál több készült megrendelésre. Szeptember 30-ig újabb 18-at rendeltek, de ezt is átadják augusztus második felében.
Újabban olyan fürdő-öltözőkocsi mintapéldánya is elkészült, amelyet külön kazánhoz kapcsolhatnak. Állandó meleg vizet kapnak fürdéshez. Óránként 40 munkás tisztálkodhat a prérin, városba beillő körülmények között.
Ezenkívül billenős gépmosó-berendezést, élelmiszeripari konzervgyári gépeket, SGF gödörfúró gépeket és egyéb értékes terméket gyártanak Sarkadon.

Munkásszálló enteriőr (forrás: FORTEPAN/UVATERV)

Munkásszálló enteriőr (forrás: FORTEPAN/UVATERV)

Mai kommentár: 2019-ben is örömteli olyan 50 esztendős hírt olvasni, mely Békés megyei cég országos sikeréről szól.
A munkásszálló fogalma az első ipari forradalom óta ismert fogalom. Az intézmény lényege, hogy szállást biztosít a munkától távol élő dolgozónak a munkához közeli helyszínen.
Kishazánkban, a szocializmus időszakában nem létezett hajléktalankérdés. Azon szerencsétlen és kiszolgáltatott honfitársaink, akiknek nem volt háza, lakása többnyire valamelyik munkásszállós húzta meg magát.
A sarkadi luxuskonténerek vélhetően nem ezt a célt szolgálták.

 

Szerkesszen velünk!
MIT kérdeznek az olvasók?
MIT válaszolnak az illetékesek?

Meddig szivárog a tűzcsap?
„Az a véleményem, hogy Békéscsabán sok a fölösleges ivóvíz” - kezdi levelét Zsilák Adám békéscsabai olvasónk. Szokatlan állítását a Csongor utcában tapasztaltakkal igazolja. Ugyanis - mint írja - itt nagy terület áll víz alatt, nem tudja elképzelni, hogy ilyen nagy melegben hogyan keletkezett a Csongor utcai tavacska.
Olvasónknak a környékbeliek azt a felvilágosítást adták, hogy a Kodály utca sarkán levő tűzcsap szivárog, bár ők már többször felhívták az illetékesek figyelmét a hiba kijavítására. „Azért fogtam tollat, mert nem nézhetjük tétlenül, hogy több száz köbméter víz kárba vesszen, amikor a város más részein alig csordogálnak a csapok” - fejezi be levelét Zsilák Adám.
Olvasónk panaszát Kendra Jánoshoz, a víz- és csatornamű vállalat igazgatójához továbbítottuk. Az igazgató megköszönte a bejelentést, de elmondta azt is, hogy tudomása szerint mind ez idáig nem értesült a víz kiszivárgásáról. De a „Szerkesszen velünk” által továbbított olvasói levelet hivatalos bejelentésnek tekinti és ígérete szerint 48 órán belül a vállalat szakemberei megjavítják a szivárgó tűzcsapot.

Biopon reklám 1969-ből (forrás: budapestposter.com)

Biopon reklám 1969-ből (forrás: budapestposter.com)

Van és még sincs
Érdekes módon, egy férfi írt levelet szerkesztőségünknek, olyan témáról, amely az asszonyokat érinti leginkább.
Rigler József nyugdíjas agronómus, Köröstarcsáról panaszolja: „Községünkben már több hete Flóra áztatószert egyáltalán nem lehet kapni a háztartási boltban. Állandó érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy „állítólag beszüntették a gyártását” és helyette a magasabb hatásfokú Biopon nevű áztatószer kerül forgalomba. Ám, de sem ezt, sem azt nem lehet kapni. A háztartási bolt vezetője szerint mind a két szert rendelik, de az illetékesek nem szállítják egyiket sem. Sok-sok elkeseredett háziasszony nevében is kérem a szerkesztőséget, foglalkozzon ezzel a témával, hátha az illetékesek felfigyelnek rá, és ne kelljen a háziasszonyoknak hétszámra hiába járkálni a háztartási boltokba.”
A panasszal felkerestük a Szolnok-Békés megyei Élelmiszer-és Vegyiáru Nagykereskedelmi Vállalatot, ahol Jankulár István fiókvezető a következőkről tájékoztatott: „Valóban új cikként megjelent a Biopon, amely az összes eddigieknél sokkal hatásosabb áztatószer. Ez azonban - mint általában minden újdonság, és, ami beválik -, rövid idő alatt kifogyott. Nem tudjuk mégsem megérteni a levélíró panaszát, hiszen a kedvelt Flórából jelenleg is, közel 50 mázsa van félkilós csomagolásban raktárunkon. Ha a köröstarcsai háztartási bolt megrendeli, mi minden további nélkül. ha kell soron kívül is, kiszállítjuk az igényelt mennyiséget.”

Mai kommentár: Folytatódik a népszerű és sikeres össznépi kívánságműsor és reklamáló fórum, mely egyfajta fogyasztóvédelmi útmutatóként is funkcionált 1969-ben.
Ma is két érdekes esetet emeltünk ki a megjelentett levelekből.
Az első levél arra jó tanúbizonyságot, hogy ha létezik olyan fórum, ahol az emberek elpanaszolhatják problémájukat, akkor elfeledkeznek a hivatalos útról. Például arról, hogy egy csőtörést vagy vízszivárgást először a szolgáltatónak kell bejelenteni és nem egy fórumon kell bejelenteni. 2019-ben a Szerkesszen velünk! rovat maga, a Facebook.
A második levélben Jankulár István fiókvezető elvtárs válasza jó példája annak, hogy akkoriban mennyire lekezelően bántak a fogyasztókkal, akik egy-egy  problémára merészelték felhívni a figyelmet.

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. augusztus 7-ei Békés Megyei Népújság hátoldalán jelent meg Parkban címmel.

A felvétel nem kapott képaláírást.

A fotót Béla Ottó készítette.

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

FEL