Felújították a Sarkadot az országhatárral összekötő közút egy fontos szakaszát

2023. október 11. 16:45 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program maradvány forrásból újította fel a 4252 jelű Sarkad – Országhatár összekötő út 2,2 kilométeres szakaszát, és a 4219 jelű Furta - Gyula összekötő út 1,5 kilométeres szakaszát.

A szerdán délelőtt átadott két útszakasszal befejeződtek a TOP-os maradvány forrásból finanszírozott beruházások a közút Békés vármegyei igazgatóságánál. Ezeknek a pályázatoknak köszönhetően összesen hat útszakaszt újítottak fel, mintegy 2,6 milliárd forintból. 

A Sarkadot a Méhkeréki határátkelővel összekötő közutat, Sarkad belterületétől a VÉDA kapuig terjedő 2,2 kilométeres szakaszon újította fel a Magyar Közút. A szakemberek a 499 millió forintos beruházásban teljes mélységében kicserélték a pályaszerkezetet. Továbbá az út 6 méter szélességben kétrétegű aszfaltburkolatot kapott, és kétszer másfél méteres útpadkát is kialakítottak. Ugyanez a műszaki tartalom vonatkozik a Furta-Gyula összekötő útra is. 

– Méhkerék szempontjából a közlekedési infrastruktúra állapota kiemelten fontos, főleg azért, mert mezőgazdasági jellegű település, ahol a fóliás zöldségkertészetek mellett szántóföldi mezőgazdasággal foglalkozik a lakosság jelentős része – erről beszélt a sajtótájékoztatón Tát Margit. Méhkerék polgármestere hozzátette: több tízezer tonna mennyiségű áru hagyja el a települést éves szinten. Ehhez pedig elengedhetetlen a méhkerékiek számára, hogy a közlekedési megfelelő minőségű és biztonságos legyen, ugyanis jelen pillanatban Méhkerékről ez az egyetlen kivezető út, amin a termelők el tudják érni a különböző raktárakat vagy a piacokat. 

 

Sakad-országhatár útszakas felújítása Fotó: behir.hu / Kugyelka-Zámbori Eszter

Tát Margit, Méhkerék polgármestere

 

Az eseményen elhangzott, hogy hétfőn az Országgyűlésben elfogadták az a jogszabályt (itt írtunk korábban róla), amely értelmében tovább építik az M44-es gyorsforgalmi utat egészen a román határig. Ennek köszönhetően a település belterületét elkerülve, egyenesen a gyorsforgalmi úthálózaton juthat az áru Romániába, vagy a budapesti logisztikai központokba. 

 

Sakad-országhatár útszakas felújítása Fotó: behir.hu / Kugyelka-Zámbori Eszter

Mokán István, Sarkad polgármestere

 

Ehhez a gondolatmenethez csatlakozott Sarkad polgármestere is, aki elmondta: a 44-es gyorsforgalmi út meghosszabbítása történelmi jelentőségű lesz a térség számára. Mokán István úgy fogalmazott: ez komoly fejlődési potenciált jelent a Sarkadi térség számára is különösen azért, mert a sarkadi ipari park adja a Dél-Alföld legnagyobb tárolókapacitását.

 

Sakad-országhatár útszakas felújítása Fotó: behir.hu / Kugyelka-Zámbori Eszter

Hajdú-Szűcs Mária Kornélia, Kötegyán polgármestere

 

Békés vármegye legnagyobb lélekszámú zsáktelepülésének polgármestere Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, kiemelte, hogy Kötegyán kizárólag Sarkad irányából közelíthető meg, így a lakosságnak kifejezetten fontos a közutak állapota. Mint elmondta: az elmúlt két évben a Magyar Közút egészen a falu központjáig teljesen felújította a zsákfalu közúthálózatát.

 

Sakad-országhatár útszakas felújítása Fotó: behir.hu / Kugyelka-Zámbori Eszter

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere

 

A sajtótájékoztatón Gyula polgármestere is jelen volt, aki kitér a városkörnyéki úthálózat folyamatos fejlesztésére. Görgényi Ernő hozzátette: sok szempontból fontos az úthálózat felújítása. Példaként említette, hogy a gyulaiak Nagyszalontára vagy az észak-erdélyi területekre tartanak, akkor előszeretettel használják a méhkeréki határátkelőt a gyulai helyett, így nagy jelentőséggel bír a most átadott 2,2 kilométeres szakasz is.

 

Sakad-országhatár útszakas felújítása Fotó: behir.hu / Kugyelka-Zámbori Eszter

Cserkúti András, Magyar Közút Nonprofit Zrt. vármegyei igazgató

 

– A 4252-es út az rendkívül fontos, hiszen a környező települések kizárólag erről az útról közelíthetőek meg. Illetve ez az út vezet a méhkeréki határátkelőhelyhez, ezért a megkezdett felújítás folytatni fogjuk. Erre a TOP plusz program biztosít lehetőséget. A pályázatokat összeállítottuk, és október végéig benyújtjuk. Reményeink szerint jövő év elején már támogatási szerződéssel rendelkezünk majd – emelte ki Cserkúti András. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vármegyei igazgatója hozzátette, hogy ahogy megérkeznek a források, azonnal hozzálátnak a következő szakasz felújításához.

 

Galéria

További programok »

Gyula

Az Airbus üzemében gyártott alkatrészek a teljes helikopter üzletágat ellátják

Két éve indult el a termelés az Airbus gyulai gyárában. Az üzemben készült helikopter alkatrészek 2023 végén megkapták az európai repülésbiztonsági ügynökség felhasználási engedélyét, azóta a termelés három műszakban folyik. A Gyulán gyártott eszközöket a vállalat németországi és franciaországi összeszerelő üzemeiben építik be az új helikopterekbe.
2024. július 12. 19:07
FEL