Hivatalos: Jön az új gyorsforgalmi összeköttetés Románia és Magyarország között

2023. március 14. 10:29 | behir.hu

Orbán Viktor miniszterelnök határozatban rendelte el, mielőbb véglegesítsék annak a megállapodásnak a szövegét, amelynek keretében új gyorsforgalmi összeköttetés létesülne Románia és Magyarország között – derült ki a hétfő este megjelent Magyar Közlönyből.

Tavaly decemberben számoltunk be arról, hogy a bukaresti kormány jóváhagyta egy új gyorsforgalmi összeköttetés létesítését Románia és Magyarország között, amely a Magyarországon Békéscsabától Méhkerék felé tovább épülő (M44-es) autóút, illetve a román oldalon Nagyszalonta és a határ között építendő gyorsforgalmi utat kapcsolná össze.

Érdemes felidézni, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üdvözölte a román kormány döntését, és hangsúlyozta, hogy mindent meg fognak tenni annak érrdekében, hogy a lehető leggyorsabb megvalósulhasson a gyorsforgalmi összeköttetés.

Ilyen előzmények után hétfőn este a Magyar Közlönyben jelent meg a határozat, amelynek értelmében Orbán Viktor felhatalmazza az építési és közlekedési minisztert vagy az általa kijelölt személyt arra, hogy megállapítsa a Méhkerék és Nagyszalonta közötti gyorsforgalmi úti kapcsolat létesítéséről szóló megállapodás végleges szövegezését.

A miniszterelnök egyben felkérte a külgazdasági és külügyminisztert, hogy a megállapodás szövegének végleges megállapításához szükséges meghatalmazási okiratot adja ki.

Az építési és közlekedési minisztert és az igazságügyi minisztert pedig arra kérte fel Orbán Viktor, hogy a megállapodás kihirdetéséről szóló kormányrendelet tervezetét a megállapodás szövegének végleges megállapítását követően haladéktalanul terjesszék a kormány elé.

Magyarország és Románia között eddig két gyorsforgalmi összeköttetést adtak át a forgalomnak: a magyar M43-as és a román A1-es autópályát összekapcsoló, Csanádpalota-Nagylak II. átkelőt (2015), illetve a magyar M4-es sztrádát és a román A3-ast összekapcsoló Nagykereki-Bors II átkelőt (2020).

 

Forrás: portfolio.hu

További programok »

FEL