A helyi hagyományok és értékeke megőrzése is cél a Napközi Erzsébet-táborokban

2020. július 5. 18:10 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Pénteken befejeződtek a Napközi Erzsébet-táborok első turnusai. A diákok lakóhelyükön is számos szórakoztató elfoglaltságot találhattak a különböző programoknak köszönhetően. A járványveszélyre való tekintettel ebben az évben az intézmények maximum 20 fős táborokat indíthatnak. A következő hét hétben még számos eltérő tematikájú tábor indul országszerte.

A dobozi iskola első Napközi Erzsébet-táboros Ökokerekek és Meseremekek elnevezésű turnusának kiemelt céljai között szerepel az, hogy a gyerekeket egészségtudatos életmódra és környezettudatosságra neveljék, valamint a helyi hagyományokkal is megismertessék.

- Ez a tábor tulajdonképpen a környezettudatosság, ökotudatosság jegyében zajlott. A tábor címe Ökokerekek és Meseremekek és talán az is kötelez, hogy másfél hete tudtuk meg, hogy a Dobozi Általános Iskola ismét elnyerte az ökoiskola címet, úgyhogy természetes, hogy tovább folytatjuk ezt a tevékenységünket - mondta le Balogh László Leventéné, a Dobozi Általános Iskola táborvezetője.

Éppen ezért a tábor zárónapján látogattak el a résztvevők egy olyan dobozi családhoz, ahol saját maguk állítják elő a család számára az egészséges és hagyományos élelmiszereket, így például kecsketejből készítenek sajtot. Ezt a gyerekek is kipróbálhatták pénteken.

Az élményprogramok mellett kiemelt jelentőséggel bírnak a kirándulások. Idén a koronavírus-járvány miatt elsősorban a települést és annak környezetét ismerik meg a fiatalok. 2020 nyarán nyolc héten át tartanak majd országszerte a Napközi Erzsébet-táborok június 29-től, Dobozon még két turnus lesz júliusban.

A békéscsabai belvárosi iskola táborozói közösségépítő játékot játszottak, és Hevesi Imre gyermekkoncertjén is részt vettek pénteken. Az intézmények az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnál pályázhattak a Napközi Erzsébet-táborra egy előre elkészített programtervvel. Amennyiben az intézmények elnyerték a támogatást, kötelező programelemeket is be kell építeniük a táborba. Idén a járvány miatt a szakemberek megtanítják a gyermekeknek azt is, hogy hogyan lehet hatékonyan védekezni a vírusokkal szemben.

- Az Erzsébet-tábor megrendezésének követelménye volt, hogy a belépő gyerekek egy virológiai képzésen vegyenek részt. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a diákok megnéztek egy ismertetterjesztő filmet, amelynek köszönhetően többek között a helyes kézmosás szabályait sajátították el, ami azért fontos, mert a programnak szintén eleme az, hogy fertőtlenítő pontokat hozzunk létre - mondta el Szilágyi Tibor, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője. Hozzátette: ezeken a pontokon a táborozók az egészségügyi előírásoknak megfelelően bármikor kezet moshatnak és ezt követően kézfertőtlenítővel még ezen felül is fertőtleníthetik a kezüket.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL