A gyermekélelmezési intézmény az év 365 napján üzemel

2021. december 27. 15:55 | Erdei-Kovács Zsolt

Fél háromkor kezdődik a munka. Nagy a sürgés-forgás, ami nem csoda, hiszen egy átlagos hétköznapon több mint 3000 adag ebédet készítenek. Békéscsabán, a Gyulai út 53-57. alatt, az 1. számú üzemi konyhában jártunk, ahol a város közétkeztetési cégének vezetője, Bíró Csaba vezetett körbe bennünket, s közben minden egyes kérdésünkre választ adott.

A feldolgozandó téma a téli szünetben megvalósuló gyermekétkeztetés. A korábbi tapasztalatok alapján elmondható, hogy folyamatosan csökkenő tendencia mellett, idén a téli szünet időszakában100-200 adag ebédet készítenek naponta. A lényeg az, hogy a rászoruló családok gyermekeinek ebben az időszakban is legalább napi egyszer legyen meleg étel az asztalukon.

A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy a már korábban kidolgozott és érvényben lévő protokoll szerint a Jaminában, a Lencsési lakótelepen, a piac közelében, valamint a Gyulai úton található konyháknál átvételi pontokat alakítottak ki, s ezeken a helyeken a lehető legkevesebb érintéssel valósul meg az étel átadása, átvétele.

Bíró Csaba intézményvezető vezetett minket körbe, s közben minden kérdést megválaszolt - Fotó: E.K.Zs./Behir.hu

 

Egyszer használatos tároló dobozokat használnak, és kifejezetten ügyelnek rá, hogy minimálisra csökkentsék az ételek esetleges szennyeződésének kockázatát. Hozzátette, az ügyeletet tartó óvodák részére természetesen kiszállítják az ételt. A rászorulók, vagyis azok körét, akik igénybe vehetik a szolgáltatást, a polgármesteri hivatal szociális osztálya állapítja meg.

A folyamatosan, évről-évre csökkenő számok azt jelentik, hogy egyre több családnak van lehetősége biztosítani a napi legalább egyszeri meleg étkezést – emelte ki Bíró Csaba, aláhúzva, hogy az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem lenne szükség erre a városi szolgáltatásra. A gyermekélelmezési intézmény az év 365 napján üzemel, nem csupán a munkanapokon látnak el élelmezési feladatokat.

A húst nem csak megfőzik, hanem elősütik, amitől ízes kérget kap - Fotó: E.K.Zs./Behir.hu

 

A korai kezdés oka leginkább az, hogy friss alapanyagokat használnak fel, a gyorsfagyasztott termékeket lehetőség szerint kerülik, pedig a mirelitek által jelentősen lerövidülne az elkészítési idő – erről már Balogh Judit, az intézmény szakmai koordinátora adott tájékoztatást. Azt is elmondta, hogy az alapanyagok beszerzése tizenhárom résztételből tevődik össze, s mindig az elérhető legjobb minőséget célozzák meg.

Fontos szempont a helyi termelőktől származó termények felhasználása. Azonban az is meghatározó, hogy friss fűszernövényeket, aromás fűszereket használjanak fel, hiszen a sós alapú ételízesítőket hivatalból kerülniük kell. Az 1. számú konyha intézményi létszáma aktuálisan 55 főre tehető, Balogh Judit immár 13 éve dolgozik a cégnél. Mint végezetül fogalmazott, a 2. számú konyhán, a ranglétra alsó fokán kezdte szakmai pályafutását.

Galéria

További programok »

Itthon

Változékony idő várható a jövő héten

Változékony idő várható a jövő héten: napsütésre, záporokra, zivatarokra is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
17:32
FEL