A Hajrá Békéscsaba Egyesület szórólapjára reagált a Fidesz-frakció

2019. október 3. 11:36 | Papp Ádám Sándor

A Hajrá Békéscsaba Egyesület a napokban olyan szórólapot juttatott el a békéscsabai polgárokhoz, amely negatív színben tünteti fel a helyi közgyűlés mint a városvezetés legfőbb szervezetének elmúlt időszakban végzett munkáját – hangzott el csütörtökön a Fidesz-frakció sajtótájékoztatóján.

A szórólap a választópolgárokat megtévesztve azt sugallja, hogy a polgármester a csabai közgyűlésen kívülálló személyként akadályozva volt városvezetői feladatainak ellátásában – jegyezték meg a közgyűlési többséget képviselő politikusok. A polgármester 2014 óta városvezetőként rendelkezett és rendelkezik minden fontos hatáskörrel, mely segíthette őt a jelzett gondok megoldásában – közölte dr. Ferenczi Attila, a közgyűlés Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságának elnöke, a Fidesz-frakció vezetője.

– A fűnyírás kapcsán vannak olyan területek, ahol tizenegy alkalommal kell nyírni a füvet, más helyen csupán háromszor – ezek szerződésbe vannak foglalva. A gazdasági bizottság 2019. május 14-ei ülésén  foglalkozott azzal, hogy Békéscsaba ismételten indul a Virágos Magyarországért Mozgalom 50 ezer fő feletti településeknek indított pályázatán. Az önkormányzat nevezett, szeptember 6-án, a bajai eredményhirdetésen kiderült, hogy Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye vonatkozásában Szentes után Békéscsaba második helyezést ért el. Az értékelési szempontok közt volt a zöldfelületek kialakítása, a környezetvédelem, illetve a közösség részvétele a zöldterületek karbantartásában. Az ezen szempontok alapján elnyert értékelés azt mutatja, hogy ugyan voltak a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft.-nek kezdeti nehézségei, de amint elkapták a „fonalat”, azon dolgoznak, hogy Békéscsaba élhető város legyen – fogalmazott Dr. Ferenczi Attila.

Bíró Csaba, a közgyűlés Közművelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottságának elnöke a szórólapon feltüntetett másik pontra reagált: a gyermekélelmezést érintő vélt problémákra. A röpirat szerint a gyermekeknek felszolgált étel nem lehet sokkal drágább és rosszabb.

– Az ételt nem felszolgáljuk a gyerekeknek, ők jönnek érte, ennek élelmiszerbiztonsági szabályai vannak. Az, hogy drága a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézménynél előállított étel, azt erősen cáfolom. 2016-ban a polgármester az egyik sajtóorgánumnak azt nyilatkozta hogy "az elmúlt tanévben – a Mintamenza Program bevezetésével párhuzamosan – folyamatosan hoztak olyan intézkedéseket, melyek alapján az elkészült ételek egyszerre felelnek meg a modern táplálkozási követelményeknek és okoznak örömet a gyerekeknek.”  Két évvel ezelőtt pedig külön munkacsoportot állított fel – ennek én is tagja voltam –, mely azt vizsgálta, hogy ezt a kötelezően ellátandó feladatot egy külső, vásárolt szolgáltatással milyen formában lehetne akár kiszervezni. Akkor bebizonyosodott, hogy a megyei jogú városok tekintetében az utánunk következőnél is több, mint húsz százalékkal magasabbak a térítési díjak. Országosan mi vagyunk a legolcsóbbak a megyei jogú városok tekintetében – hangoztatta Bíró Csaba, aki hozzátette: a gyermekélelmezési intézmény helyi vállalkozásoktól származó, friss alapanyagokból készíti az ételeket több ezer gyermek számára – naponta közel 9000 adagot főznek. Bíró Csaba ismertette: 2018-ban 384 215 550 forint értékben vásároltak alapanyagot békéscsabai vállalkozásoktól,  42 688 065 forint értékben pedig Békés megyei vállalkozásoktól. 

Hanó Miklós alpolgármester a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft., a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény, a Körös Hotel, a hóeltakarítás, illetve a hulladékszállítás kapcsán reagált a szórólapon megjelentekre.

– A városgazdálkodási cég létrehozásával az volt a szándék, hogy az a húsz-harminc százalékos nyereségtartalom, amely a külső vállalkozókhoz került korábban, az a városnál maradjon. Ezt a forrást próbáljuk felhasználni járda, út- és egyéb fejlesztésekre, kommunális célokra. Tény, hogy egy újonnan induló önkormányzati vállalkozásnak eszköz nélkül kell forrást biztosítani, hogy ez felfejlődjön és a szakmai munka beindulásához is idő kell. De az is tény, hogy voltak olyan területek, amelyek nem a városgazdálkodáshoz tartoztak és úgy látom, hogy az a probléma, amelybe a polgármester beleáll, az nem ide tartozik – fogalmazott az alpolgármester. – Gratulálok Bíró Csabának és kollégáinak azért, amiért ennyire jól végezték eddig a dolgukat, hiszen semmilyen olyan probléma nem merült fel, amivel támadni lehetne az intézményt – folytatta a gyermekélelmezési intézmény kapcsán Hanó Miklós. Hozzátette: rendkívül fontos a minőség és a frissesség az ételek előállításánál.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a Körös Hotel magánkézben van, a holland tulajdonos többször nyilatkozott, meg is betegedett és nem kapott az általa elképzelt fejlesztésekhez engedélyt. Véleménye szerint a városvezetőnek kellett volna a hivatallal tovább szorítani a hotel fejlesztését, így viszont nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, hiszen az épület magánkézben van. A hóeltakarításra rátérve arról beszélt, hogy a síkosság és a hómentesítési feladatok ellátásának tárgyában az önkormányzat és a munkát elvégző vállalkozás közötti szerződést a polgármester írja alá, azt követően a szerződésben szereplő síkosság és hóeltakarítási szempontokat a hivatal által kijelölt személyek ellenőrzik. Vagyis – érvelt az alpolgármester – ezeket a munkálatokat a városvezető rendeli el, Hanó Miklós ezért sem érti, hogy az ezt firtató pont miért került a szórólapra.

– A hulladékszállításnál a társulásnak, a DAREH Bázis Zrt.-nek Békéscsaba is részese. Ez egy nagyívű fejlesztés volt, amelyben a szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve a telepen történő hulladékválogatással együtt korszerű technológia került kialakításra. Ezt a DAREH Bázis Zrt. végzi, amelynek felügyelőbizottsági elnöke Szarvas Péter. Nem értjük azt, hogy egy ilyen nagy cég felügyelőbizottságának elnöke miért nem tudott odahatni, ha a hulladékszállítás nem úgy történt, ahogy kellett volna. Miért nem lépett fel ezzel kellő eréllyel, hatással? Ráadásul az alpolgármesterek közül Nagy Ferenc volt a városüzemeltetési feladatokkal megbízva, vagyis a hóeltakarításra, a szemét elszállításának problémájára találhatott volna megoldást – sommázott az alpolgármester.

Hanó Miklós zárásként elmondta: összességében nem értik a nemtelen támadást, amely a várost éveken keresztül működtető önkormányzatra és önkormányzati képviselőkre, konkrétan a Fidesz-frakcióra szór rágalmakat. Emlékeztetett, hogy a frakció minden olyan döntést megszavazott, amely a költségvetéshez szükséges volt.

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL