Fidesz: A beruházások a pandémia alatt sem álltak le Békéscsabán

2021. június 29. 12:03 | Papp Ádám Sándor

Sajtótájékoztatón értékelte a közgyűlés júniusi ülését a békéscsabai Fidesz-KDNP frakció kedden. Hanó Miklós, Opauszki Zoltán és Paláncz György többek között a 2021-es költségvetés módosításáról, valamint az ifjúsági és sportkoncepcióról tájékoztatott.

Békéscsaba alpolgármestere hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapokban Szarvas Péter polgármester felvette a kapcsolatot és folyamatosan egyeztetett a frakciókkal a város ügyeit illetően.

Hanó Miklós kiemelte, hogy a pandémia miatt 850 millió forint tartalékképzést hajtottak végre. Elmondta: a lépés következtében a város működőképessége a nehéz helyzetben is megmaradt. A csabai önkormányzatot segítve a kormány kétmilliárd forint működési ellentételezést biztosított, amelynek második része, mintegy 600 millió forint a napokban érkezett meg a város számlájára – tette hozzá. Ebből az összegből több olyan területre biztosítottak forrást, amely az előző években elmaradt. Kiemelte: korábban ő és a Fidesz-frakció százmillió forintot javasolt a kenderföldi ivóvíz-hálózat program megvalósítására, amelyre végül csak 70 millió forint maradt. A kormányzati támogatásból 30 milliót csoportosítanak még a fejlesztésre, így összesen 100 millióból építhetik ki azokban az utcákban az ivóvíz-hálózatot, ahol korábban nem volt. Felmérést készítenek, ezáltal pontos képet kapnak arról, hogy hol szükséges a beavatkozás.

Kitért arra is, hogy a Modern Városok Programnak köszönhetően 63 utca burkolatának felújítása indulhat el, illetve 35 utcában a járdák felújítása kezdődhet el.

Elmondta, hogy a CsabaPark üzemeltetése a Békéscsabai Városfejlesztési Kft.-hez kerül át, az üzleti terv elkészítését követően decemberben dönthet véglegesen a grémium. Hozzátette: a cél az, hogy minél nyereségesebbé tegyék a komplexumot. Kiemelte: a park elemei közül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban létrejött fejlesztések használatbavételéért nem kérhetnek pénzt, azonban a Modern Városok Program fejlesztései után igen. Az alpolgármester végül köszönetet mondott azoknak a békéscsabaiaknak, akik a pandémia alatt helytálltak, legyen szó egészségügyi, szociális, oktatási vagy önkormányzati ágazatról.

A város környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka arról beszélt, hogy a mögöttünk lévő időszakban az önkormányzatnak nehezebb körülmények között kellett gazdálkodnia, azonban a város gazdasági helyzete kedvezőnek tekinthető, a pandémia alatt nem volt leépítés és megszorítás sem az önkormányzati cégeknél. A beruházások nem álltak le, a vállalkozások stabilok voltak, a munkahelyek megmaradtak és ezáltal a város nem esett el adótól. Az oktatási, közigazgatási és egészségügyi szegmens kiválóan helytállt az elmúlt hónapokban, amelyért köszönetet mondott.

Opauszki Zoltán a 2021-es költségvetési rendelet módosítása kapcsán kiemelte, hogy a kormány 600 millió forintot biztosított az önkormányzatnak működtetési feladatok ellátására. Kiemelte: 164 millió forint jut a településüzemeltetési feladatokra, 110 millió a helyi közösségi közlekedés finanszírozására, 100 millió forint az ivóvízvezeték hálózat fejlesztési programra, 30 milliót az utánpótlás sportszervezetek támogatására. Azon TOP-os projektekre is támogatást tudnak biztosítani, amelyekhez korábban többletönerőt kellett biztosítani, ez mintegy 146 millió forint. A közterületi infrastrukturális fejlesztésekre 50 millió forint jut, valamint önkormányzati ingatlanok felújítására 29 millió forint lesz felhasználható. 

Paláncz György oktatási ügyekért felelős tanácsnok azt emelte ki, hogy az önkormányzat elfogadta a következő öt évre az ifjúsági koncepciót és cselekvési tervet, valamint a sportkoncepciót és sporttámogatási rendszert. Az előbbivel kapcsolatban elmondta: a cél az, hogy a békéscsabán élők, tanulók számára kedvezőbb körülményeket teremtsenek. Az önkormányzat számára fontos, hogy helyben tartsák a fiatalokat, akik később a megyeszékhelyen dolgoznak és alapítanak családot. A sportkoncepcióval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Békéscsabán sokszínű a sportélet: egyéni, csapat és versenysport is fellelhető a palettán, így mindenki megtalálja a saját maga által preferált sportágat. A város az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektetett az egyesületi munkák támogatására. Az infrastruktúra fejlődik, kiemelte: elkészült a Sportok Háza, de tervezés alatt van egy új multifunkciós sportcsarnok, ahol véleménye szerint kitörési pont lehet egy megyei szintű sportegészségügyi központ létrehozása. A komplexum olyan eszközökkel és gépekkel segítené az élsportolókat, amely az azonnali diagnosztika és a leghamarabbi sérülés utáni visszatérést eredményezné. Rámutatott, hogy ez egyedi és hiánypótló szolgáltatás lehetne a térségben. Végül arról is beszélt, hogy a közgyűlés azon sportegyesületek támogatását is megszavazta, amelyek az első osztályban szerepeltek, de onnan kiestek. Ez úgy lehetséges, hogy a sportegyesület a kiesés utáni évben egy cselekvési, feljutási tervet készít, amelyben részletezi céljait, feljutási szándékait és támogatási igényeit.

További programok »

FEL