A nyári szünet előtti békéscsabai közgyűlést értékelte a helyi Fidesz-KDNP

2023. június 23. 11:45 | Papp Ádám Sándor

A júniusi, békéscsabai közgyűlés döntéseit értékelte a helyi Fidesz-KDNP-frakció pénteken reggel. Hanó Miklós alpolgármester és Paláncz György tanácsnok többek között a 2023-as városi költségvetés-, és a Békéscsaba Hazavár program módosításáról tájékoztatott.

Hanó Miklós alpolgármester elsőként arról beszélt, hogy 470 millió forinttal bővült az önkormányzat 2023-as évi költségvetése, állami támogatásnak köszönhetően. Részletezte, hogy az összegből a város működőképességének fenntartására tartalékot képeztek, továbbá kiszáradt fák kivágására, szúnyoggyérítésre, különböző városüzemeltetési feladatok ellátására osztották fel az összeget, illetve a 12 választókörzet összesen 24 millió forint értékben kommunális feladatok ellátására kapott támogatást. 

Kitért arra, hogy a júniusi ülésen az egyik legnagyobb vitát a CsabaPark generálta. Részletezte, hogy a terület több funkciót lát el. A csabaiak, valamint a látogatók pihenőparkként használhatják a futófolyosót, a játszótereket, amelyekért ugyan nem kérnek pénz, de a világítás és a környezet rendbetétele költségekbe került, utóbbit a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. végzi. Hanó Miklós kitért arra, hogy a CsabaPark nagyobb rendezvényeknek, mint a Csabai Kolbászfesztivál vagy a Pályaválasztási Vásár ad helyszínt, azonban egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik esküvők, lakodalmak, illetve különböző céges rendezvények lebonyolítására is. Hozzátette: a legnagyobb vitát a park gasztronómia része váltotta ki, több képviselő jelezte, hogy nem termel elég kolbászt a feldolgozóüzem. Hanó Miklós ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az energiatakarékossági rendelkezés miatt az üzem csupán három napig működhetett korábban, azonban immár beindult a gyártás és jó a termék is. 

Az alpolgármester végül arról beszélt, hogy a grémium zárt ülésen döntött a Lencsési út 140. szám alatt található ingatlan értékesítése – korábban Ruhaipari és Iparművészeti Szakképző Iskola és Kollégium –, melyre van érdeklődés. Hangsúlyozta: az ingatlan árverésen lesz eladva, 130 millió forint nettó indulóár helyett a Fidesz-frakció 150 millió forintos nettó licitalapot javasolt. 

Paláncz György tanácsnok arról beszélt, hogy a város június 9-én nyárköszöntő jótékonysági estet szervezett. A grémium arról döntött, hogy a Békéscsaba Városi Nagycsaládosok Egyesülete, illetve a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar részére ajánlja fel az önkormányzat az összegyűlt 2,8 millió forintot. Hozzátette: mindkét szervezet esetében elmondható, hogy jó helyre kerül a támogatás.

Arra is kitért, hogy a grémium az egészségügyi alapellátás helyzetéről és a támogatási programról is tárgyalt. Elmondta: örömteli, hogy az elmúlt időszakban több praxisba fiatal orvosok kerültek. Az önkormányzat számára fontos ezeknek a megfelelő működtetése, hogy legyen elegendő orvos. A város ezért különböző támogatásokat biztosít: praxisonként 35-40-50 ezer forint támogatás igényelhető havonta annak függvényében, hogy kié a rendelő saját, bérelt vagy az önkormányzat tulajdonban van. Az is fontos, hogy minél több szakembert vonzzanak a városba, így akik letelepednének és háziorvosi praxisba kezdenének egyszeri 2,5 millió forintos támogatásban részesülhetnek. Hozzátette: az elmúlt időszakban életrehívták a békéscsabai háziorvosi kártyát, amellyel az orvosok városi intézményekhez kötődő kedvezményeket tudnak igénybe venni.

Paláncz György végül a "Békéscsaba Hazavár!" programról beszélt. Mint mondta: a hallgatói ösztöndíj támogatást négy féléven keresztül havonta 50 ezer forintban részesülhetnek a hallgatók. Az életkezdési támogatást azok a 30 év alatti, diplomás pályakezdők kaphatnak, akik különböző feltételeknek megfelelve Békéscsabára térnek vissza. Az életkezdési támogatás egy kereseti határhoz volt kötve. Aki korábban nem haladta meg a 285 ezer forintos határt, az 400 ezer forintos egyszeri támogatásban részesült. Most 385 ezer forintra emelték a kereseti határt és 500 ezer forintra az egyszeri igényelhető összeget. Többnyire hiányszakmás diplomásokat támogat a program, amely segítségével a város az előző 8 évben 132 fiatalt segített, mintegy 45 millió forint értékben.

További programok »

Önkormányzati hírek

Békéscsaba hazavár! – ismét lehet pályázni

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a felsőfokú tanulmányokat folytatók támogatására a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíj elnyerésére, valamint a diplomás pályakezdők támogatására a „Békéscsaba hazavár!” életkezdési támogatás elnyerésére.
2023. december 6. 10:13
FEL