A májusi, békéscsabai közgyűlést értékelte a helyi Fidesz-KDNP

2023. május 19. 14:42 | Papp Ádám Sándor

A májusi, békéscsabai közgyűlés döntéseit értékelte a helyi Fidesz-KDNP-frakció pénteken reggel. Opauszki Zoltán és Paláncz György tanácsnok a 2022-re vonatkozó beszámolókról tájékoztatott.

Opauszki Zoltán tanácsnok elsőként a 2022-es költségvetéséről beszélt, a májusi közgyűlésen a képviselők ugyanis áttekintették a zárszámadási rendeletet. Mint mondta: az önkormányzat a betervezett feladatokat teljesítette, a bevételek a tervezettnél kedvezőbben alakultak, valamint a kormány is segítséget nyújtott a kiesett adóbevételek kompenzációja terén. Hangsúlyozta: az önkormányzat adóbevétele a 2021-es évhez képest tavaly 910 millió forinttal több lett. Részletezte, hogy a helyi iparűzési adónál 103 százalékos teljesítést realizáltak, az építményadó tekintetében is jobban alakult az év a tervezettnél, továbbá az idegenforgalmi adó esetében 157 százalékos teljesítés történt és az ingatlanértékesítés területén 374 millió forint értékben folyt be bevétel. Hozzátette: 2022-ben új hitel felvétele nem történt, a beruházások jó ütemben zajlottak tavaly. Megemlítette azt is, hogy 306 millió forint maradvány felosztására nyílt mód a mérlegvonást követően, ebből az összegből városüzemeltetési feladatokra 100 millió forint, sporttámogatásokra 50 millió forint, míg több tíz millió forint jut az intézmények kiegészítő támogatására.

Opauszki Zoltán kitért arra, hogy a grémium tárgyalta a rendőrség 2022-es beszámolóját, amelyből kiderül, hogy Békéscsaba biztonságos város, a megyei jogú városok tekintetében élen jár. Elmondta, hogy a városban a közlekedési balesetek tekintetében nem a gyorshajtás a legproblémásabb terület, hanem az elsőbbségi és kanyarodási szabályok mulasztása. Mint mondta: az ülésen a rendőrségtől fokozott jelenlétet kértek bizonyos kereszteződéseknél, út- és kerékpárszakaszoknál a balesetek megelőzése érdekében.

A tanácsnok arról is beszélt, hogy hamarosan elindulhat a lakossági LED-csere program, amely mintegy 3000 békéscsabai háztartást érinthet majd. Mint mondta, egy békéscsabai cég kereste meg az önkormányzatot annak érdekében, hogy az igénylők otthonukban magasabb energiahatékonyságú, alacsonyabb fogyasztású világítótestekre cseréljék hagyományos izzóikat, ezzel is csökkentve kiadásaikat.

Opauszki Zoltán végül elmondta, hogy a grémium zárt ülésen hozott döntést a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetésről, melyet a Békéscsabai Mentőállomás kollektívája és a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény Pszichológiai Tanácsadó és Mentálhigiénés Gondozó kollektívája részére ítélt meg.

Paláncz György tanácsnok elsőként arról beszélt, hogy a közgyűlésen öt óvodavezető kinevezéséről döntöttek, valamint a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettesének kilétéről. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy három körzetben új háziorvos kezdheti meg praktizálását, mindhárman békéscsabaiak, így bizakodóan tekint a jövő felé. Elmondta, hogy az Erzsébethelyi Általános Iskolában emléktábla kihelyezéséről döntött a közgyűlés. A tantestület kezdeményezésére Ancsin Pálné, az intézmény egykori igazgatója emléke előtt tisztelegnek.

A tanácsnok a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2022-es beszámolójával kapcsolatban leszögezte: a demográfiai elemzés szerint nem jó tendencia az, hogy a 18 éves korú gyerekekig bezárólag csökken a népességszám, azonban a tavalyi év reményei szerint trendforduló volt, 200-al több fiatal él Békéscsabán, mint 2021-ben. Kiemelte: a megyeszékhely vezetése törekszik arra, hogy a fiatalok helyzete és lehetőségei megfelelő legyen. Részletezte, hogy a kötelező támogatások mellett sok, a jogszabályokban nem nevesített pénzügyi forrást biztosítanak, ilyen például a tanévkezdési támogatás, a Csaba Baba program, a védőoltások beadásának biztosítása, továbbá nyári táborok szervezésével könnyítik a csabai családok helyzetét.

További programok »

Önkormányzati hírek

Javaslatokat várnak arra, hogy ki kapjon Kiváló Szociális Munkáért kitüntetést

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése által adományozható „Kiváló Szociális Munkáért” kitüntetés javaslattételre. Az adományozás módját, feltételeit és a kitüntetés pontos leírását Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a helyi kitüntetésekről szóló 7/2021. (III. 22.) önkormányzati rendelete szabályozza.
2024. június 13. 15:33
FEL