Fidesz-KDNP: Jelentős hiteltámogatást kapnak a csabai kisvállalkozások

2024. április 26. 13:01 | Vincze Attila

Megtartotta a csütörtöki közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóját a Fidesz-KDNP frakció pénteken. Opauszki Zoltán tanácsnok és Paláncz György alpolgármester többek között beszélt a kisvállalati hiteltámogatásról, a tanyafejlesztési programról, illetve a dűlők és a Kórház utcai híd elnevezéséről is.

A tájékoztatót Békéscsaba nemrégiben megválasztott alpolgármestere kezdte, aki először a városi kitüntetések odaítéléséről beszélt. Paláncz György elmondta, hogy a közgyűlésnek ezúttal is nehéz dolga volt, mivel csak korlátozott számban tud a testület az elismerésekről dönteni. Az idei évben a Békéscsaba Kiváló Pedagógusa kitüntetést Hugyeczné Krnács Katalin a Közgé, illetve Bordásné Mundrucz Csilla, a Petőfi Utcai Általános Iskola tanára kapta. A Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetést pedig ebben az évben dr. Bayer Hedvig, nyugalmazott osztályvezető sebészorvos, és dr. Bagyinka Éva körzeti ápolónő veheti át. A közgyűlés tett egy javaslatot is a Békés vármegyéért díj odaítélése kapcsán, méghozzá Pásztor Józsefre

Az alpolgármester kiemelte: a csütörtöki közgyűlésen számos beszámolót tárgyalt a képviselőtestület, köztük a rendőrségtől és a tűzoltóságtól. Mint fogalmazott, köszönettel tartoznak mindkét szerv munkája iránt, hiszen a nyugalmunkért, a biztonságunkért dolgoznak és a vármegyeszékhely ebből a szempontból kiváló helyzetben van, mert az egyik legbiztonságosabbnak számít országos szinten is. 

Paláncz György megjegyezte, hogy fontos előterjesztés volt a zárszámadási rendelet elfogadása, ugyanis több mint 220 millió forint sorsáról tudott dönteni a közgyűlés, amely tulajdonképpen a tavalyi évről maradt vissza. Ennek egy jelentős része, mintegy 160 millió forint helyét egyelőre nem határozta meg a közgyűlés, viszont több mint 57 millió forintról már döntöttek. 

– Ebből az összegből olyan célokat támogat a közgyűlés, melyekre korábban talán nem lett volna lehetősége, ilyen például a Háromváros Kerékpáros Fesztivál lebonyolítása vagy a Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület támogatása, hiszen jövőre a békéscsabai repülőtér ad otthont a vitorlázórepülő Európa-bajnokságnak, ami turisztikai szempontból is kiemelkedő esemény – részletezte.

A politikus továbbá emlékeztetett, hogy két fontos ügyben is döntött a közgyűlés. Az egyik a kis- és mikrovállalkozások hiteltámogatási programjának elindítása, ami azt jelenti, hogy nagyon kedvező feltételekkel, azaz kamattámogatással vehetnek fel a legkisebb csabai vállalkozások hitelt. Paláncz György elmondta: 2 és 10 millió forint közötti összegre tud a város kamattámogatást biztosítani, önerő nélkül, ebből a vállalkozás fejlesztését lehet végrehajtani. Hozzátette: 4,9 százalékos kamatot kell csak fizetnie annak, aki ezt a fajta hitelt igénybe veszi az első három évben, ami a piaci viszonyokat figyelembe véve meglehetősen kedvezőnek mondható – emelte ki. A mikro- és kisvállalkozások emellett 15 millió forint értékben eszközfejlesztési támogatást is igénybe vehetnek majd, melyet az önkormányzat 50 százalékos mértékben vissza nem térítendő támogatásként ad, maximum 750 ezer forint értékben. 

 

 

Ezután Opauszki Zoltán tanácsnok, a párt békéscsabai frakcióvezetője vette át a szót. A politikus beszélt a tanyafejleszési program elfogadásáról, amely a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának munkája és előterjesztése volt. Szerinte azért is fontos ezzel a kérdéssel foglalkozniuk, mert az elmúlt években inkább a belváros fejlesztésére koncentráltak, viszont a külterületi részeket picit mostohán kezelték. Ráadásul csapadékos időjárás esetén a 400 km-nyi földúthálózat, ami a város közigazgatási területén van, fokozott figyelmet érdemel, ugyanis alapvető infrastrukturális hiányosságok mutatkoznak ezen a területen. 

– December 31-ig olyan intézkedési tervet kell készítenünk, amely a 2025. évi forrásigényeket is meghatározza annak érdekében, hogy az önkormányzat jövő évi költségvetésének tervezésénél ezzel számolni tudjunk azért, hogy érdemi intézkedések is történhessenek ezen program mentén – fogalmazott.

Opauszki Zoltán továbbá megjegyezte, hogy még 2023. februárjában kezdeményezte egy előterjesztésben a Békéscsaba közigazgatási területén található dűlők elnevezésének megváltoztatását. Kiemelte, hogy ennek a munkának az előkészítése tavaly elindult és az önkormányzat most jutott el odáig, hogy egy szakmai gárda segítségével feltárták a történelmi elnevezéseket. Ez alapján elkészült egy dokumentum, melyet több bizottság is a közgyűlés számára elfogadásra javasolt, majd miután a Belügyminisztérium véleményezte, kikérik az érintett önkormányzati képviselők, illetve az ottélők véleményét is, és ha mindez megtörtént, akkor kerülhet sor a végső közgyűlési döntésre, amely leghamarabb júniusban esedékes.

A tanácsnok szólt arról is, hogy a Kórház utcai híd kapcsán szintén számos megkeresés érkezett hozzá az utóbbi időben arra vonatkozóan, hogy a város díszpolgáráról, Sztraka Ernő, egykori főépítészről nevezzék el. Mint mondta, annak ellenére, hogy számos közterület és épület viseli a híres építész keze nyomát, még nem neveztek el róla semmit Békéscsabán, így merült fel benne, hogy a Sztraka által tervezett híd az ő nevét kaphassa meg. Hozzátette, hogy ez esetben is először a lakosság tájékoztatása lesz az első lépés, majd a képviselőtestület júniusi ülésén születhet meg az átkelő elnevezéséről a végső döntés. 

További programok »

Önkormányzati hírek

Javaslatokat várnak arra, hogy ki kapjon Kiváló Szociális Munkáért kitüntetést

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése által adományozható „Kiváló Szociális Munkáért” kitüntetés javaslattételre. Az adományozás módját, feltételeit és a kitüntetés pontos leírását Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a helyi kitüntetésekről szóló 7/2021. (III. 22.) önkormányzati rendelete szabályozza.
2024. június 13. 15:33
FEL