Fidesz-KDNP: Többletforrás jut üzemeltetési feladatokra és fejlesztésekre

2023. szeptember 22. 14:00 | Hidvégi Dávid

Megtartotta szokásos közgyűlés utáni tájékoztatóját a Fidesz-KDNP frakciója. A képviselőcsoport szerint kedvezően alakul Békéscsaba idei gazdasági helyzete, amelynek köszönhetően a város többletforrásokat biztosíthat üzemeltetési feladatokra, fejlesztésekre és az alkalmazottak béren kívüli juttatására.

A Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője azzal kezdt: a közgyűlés zárt ülésen arról döntött, hogy a „Kiváló Szociális Munkáért” kitüntetést ebben az évben a MIVA Bölcsőde kollektívája és Kernné Fitor Margit jeltolmács kapja. Csicsely Ilona elmondta: Békéscsaba ismét csatlakozik a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj-pályázathoz, amelyre október 3-tól november 3-ig pályázhatnak a fiatalok.

– A döntés arról született, hogy megemeltük a támogatás összegét. Ez egy havi ösztöndíj azokra a hónapokra, amikor a fiatalok tanulnak. A másik, hogy növeltük a jövedelemhatárt is a minimálbér emelkedése miatt – tette hozzá. Arra is felhívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat a Békéscsaba hazavár pályázatot is meghirdeti, erre pedig szeptember 30-áig lehet még jelentkezni.

A Fidesz új frakcióvezetője hangsúlyozta: kedvező képet mutat a város költségvetése, hiszen a 26,1 milliárd forintos főösszeg a bevételeknek köszönhetően 27,6 milliárd forintra bővült, így az önkormányzat többletforrásokat biztosíthat az üzemeltetési feladatokra.

– A városgazdálkodási kft. feladatellátásához 100 millió forintos többletforrást biztosítunk, a városi sportinfrastruktúra fejlesztésére szintén. A közvilágítás biztosítására 102 millió forintnyi forrást rendeltünk. Háziorvosi rendelők és szociális bérlakások felújítására is jut forrást – fogalmazott Opauszki Zoltán.

Hozzátette: a frakció támogatja azt a döntést, amelyben az önkormányzat 80 millió forintot különít el a szociális, kulturális, és oktatási intézményekben dolgozók cafeteriájára, ami egyszeri 80 ezer forintot jelent.

Arról is szólt, hogy az önkormányzat a TOP Plusz programban 950 millió forintra pályázik az Árpád fürdő, a Munkácsy Negyed, illetve a CsabaPark fejlesztésére. Ebből 905 millió forintot a strand rekonstrukciójára fordítanak. Elmondta: készül az önkormányzati rendelet az illegális hulladéklerakók felszámolására, a csabai hulladékudvar pedig műszakilag elkészült, de a polgármester tájékoztatása szerint még nincs pontos dátuma az elkészültének a használatba vételi engedély hiánya miatt.

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel háromezer főt érintett a foglalkoztatást segítő vármegyei projekt

Pénteken délelőtt Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban rendezték meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Foglalkoztatási paktum Békés megyében” elnevezésű projekt záró rendezvényét. A Békés Vármegyei Önkormányzat és a Békés Vármegyei Kormányhivatal együttműködésében megvalósuló pályázat a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerőpiaci integrációját tűzte ki célul. A projekt 2016 és 2023 között 3,8 milliárd forintból valósult meg.
2023. november 17. 15:24
FEL