Fidesz-KDNP: Többen jogosultak ezentúl szociális támogatásokra Békéscsabán

2023. november 10. 14:02 | Vincze Attila

A Fidesz-KDNP-frakció is megtartotta szokásos, közgyűlés utáni értékelését pénteken. Paláncz György tanácsnok és a közgyűlésbe hosszú idő után visszatérő Nagy Sándor többek között beszélt az idei költségvetésről, a szociális juttatások változásairól, valamint városfejlesztési pályázatokról is.

A tájékoztatót Paláncz György kezdte, aki elmondta, hogy közgyűlési elismerésben részesült Gál Tamás Liszt Ferenc-díjas karmester és Szedlják István hagyományőrző rézműves. Zárt ülésen döntött a közgyűlés a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény magasabb vezetői tisztségéről, amelyet 2002 óta Bogár Éva tölt be, ez a következő időszakban is így marad. Kitüntetések adományozásáról is döntés született: Békéscsaba Kultúrájáért elismerésben részesül Fekete Péter korábbi kulturális államtitkár, a Békéscsabai Jókai Színház egykori igazgatója, valamint Perlaki Attila karnagy. Békéscsaba Sportjáért kitüntetést kap Farkas András, a József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület shotokan karate mestere, illetve Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke.

A nyilvános ülés döntései közül az idei költségvetés első háromnegyed éves teljesítéséről szóló előterjesztést emelte ki, mellyel kapcsolatban a tanácsnok arról beszélt: nem volt egyszerű a tavalyi tervezés, hiszen a háború okozta problémák komoly nehézséget jelentettek. Mint mondta, prioritás volt az energiagazdálkodás, illetve a takarékosság, az elkezdett fejlesztések befejezése, fenntartása, az önkormányzati munkahelyek megtartása. Hozzátette: a helyi gazdaság jól teljesített, így az iparűzési adóbevételek jócskán – 1 milliárd 750 millió forinttal – a tervezett számok felett alakultak, ezt pozitív fejleménynek nevezte.

Kiemelte, hogy az önkormányzat az előző közgyűlésen 660 millió forinttal megnövelte a helyi iparűzési adó bevételi előirányzatát, ezt pedig többletforrások biztosítására fordították, például városüzemeltetési feladatokra, kultúrára, oktatásra és a sportra. A tanácsnok hangsúlyozta, hogy a költségvetés helyzete most kedvező, ám továbbra is fontos, hogy a megfontoltság és a takarékosság jellemezze azt.

Egészségügyi kérdésekben is döntött a közgyűlés, hiszen a 11. háziorvosi körzetben dr. Juhász Györgyi gyermekorvos elhunyt, a következő időszakban a helyettesítésére dr. Huszár Ildikóval köt szerződést az önkormányzat. Az 5-ös számú fogorvosi körzet is megüresedik, ugyanis dr. Biedermann Dániel távozik, amíg pedig nem tudja a város ezt a praxist betölteni, addig itt is helyettesítéssel oldják meg az ellátást.

Ide tartozik még az is, hogy 1987-ben hozta létre a WHO az egészséges városok mozgalmát, melyhez Békéscsaba 1998-ban csatlakozott. Ennek részeként a város igyekszik mindent megtenni az egészségmegőrzés érdekében, és ez a továbbiakban is így lesz, különböző lakossági programok megvalósításán keresztül. 

A bányatavak fejlesztését illetően a tanácsnok arról beszélt, hogy az itt található területek jelentős része állami tulajdonban van és az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy ezt térítésmentesen adja át a város számára, ezzel biztosítva a fejlesztési célok megvalósítását.

Egy pályázat segítségével az Élővíz-csatornát is fejlesztené az önkormányzat, amely így a tervezett, úgynevezett Zöld Folyosó projektben is hasznos lehet. Ha nyer az önkormányzat – külföldi partnerek bevonásával –, akkor a csatorna partján kikötő, stég épülhetne, illetve olyan pihenőhelyek, melyek a turizmust is élénkíthetik, ezen felül a hajózhatóság is fontos szerepet kapna. 

 

 

Ezután Nagy Sándor vette át a szót, aki Hanó Miklós alpolgármester halála után örökölte meg az elhunyt képviselő helyét a közgyűlésben, ennek megfelelően csütörtökön le is tette a képviselői esküjét. Megjegyezte, hogy Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kabinetvezetőjeként is tovább dolgozik. A képviselő beszélt a csapadékvíz-elvezető halózat kiépítéséről, de döntött a grémium a záportározók felújításáról és kotrásáról is, ez a fejlesztés a kertvárosban élőket, Jaminától a kastélyszőlőkig lakókat érintené. A beruházást 660 millió forint – önerő nélküli – pályázatból valósítaná meg a város. 

Nagy Sándor szólt arról is, hogy az önkormányzat csütörtöki ülésén módosított egy rendeletet, megnövelve azokat a jövedelemhatárokat, amelyek által magasabb jövedelemmel rendelkezők is pályázhatnak bizonyos szociális alapú támogatásokra. Erre azért volt szükség, mert az utóbbi években több mint hatvan százalékkal nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum összege, valamint mintegy negyven százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. A döntéssel így nem esnek ki az emiatt többet keresők a szociális juttatások köréből.

További programok »

FEL