Fidesz-KDNP: Megbízható és kiszámítható lett az idei csabai költségvetés

2024. február 23. 13:50 | Vincze Attila

Az év első közgyűlését értékelte a Fidesz-KDNP frakció pénteken. Opauszki Zoltán, a párt békéscsabai szervezetének frakcióvezetője és Nagy Sándor önkormányzati képviselő többek között beszélt a város 2024-es költségvetéséről, a TOP Plusz pályázatokról, valamint az alpolgármester-választás körüli történésekről is.

A tájékoztatót Nagy Sándor kezdte, aki elmondta, hogy a párt 10 pontos módosító javaslatot tett a 2024-es költségvetés elfogadása előtt, melyeket végül a közgyűlés jóvá is hagyott csütörtökön. Az első ilyen egy 15 millió forintos keret létrehozása volt a helyi vállalkozások számára, amely azt szolgálja, hogy a csabai mikrovállalkozások  eszközbeszerzésre pályázhatnak 500 ezer forintig. Ezen felül lesz egy 5 millió forintos keretösszeg, szintén a mikrovállalkozások részére, amellyel a Békés Vármegyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványon keresztül kamattámogatást nyújt az önkormányzat, így 4,9 százalékos kamattal vehetnek fel hitelt a legkisebb cégek.

A Fidesz-KDNP kérésére a civil, egyházi és nemzetiségi támogatási keretet megemelték hatmillió forintra és kezdeményezte a CsabaBaba életkezdési támogatás megemelését is, így 2024-től 60 ezer forint jár minden megszületett csabai gyermek után. Egymillió forinttal emelkedik a szociális tűzifa támogatás, emellett a fák gallyazására szánt összeg is 3 millió forinttal lesz több idén. A kiemelt sportszervezetek támogatási szintje is visszaáll a covid előtti állapotra, ez egy 30 millió forintos emelést jelent. A Garabonciás napokon megválasztott diákpolgármester ötleteire, céljaira további 5 millió forint keretet biztosít az önkormányzat. Ezenfelül a jó tanuló csabai gimnazisták részére 5 millió forintos keretösszeggel elérhető lesz tanulmányi ösztöndíj is.

 

 

Ezután Opauszki Zoltán vette át a szót, aki először a közgyűlés végén történtekről beszélt, miszerint újfent nem sikerült módosítani az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát. Mint ismert, Hanó Miklós tavaly szeptemberi halálával megüresedett az egyik alpolgármesteri szék, így a tisztséget három helyett továbbra is csak ketten töltik be. Ezt a problémát úgy igyekeztek decemberben megoldani, hogy a Fidesz-KDNP Paláncz György tanácsnokot javasolta a posztra, de végül a képviselő-testület nem szavazta őt meg. Ez akkor nagy csalódottságot okozott a pártban, szerintük ez kizárólag Szarvas Péteren és a Hajrá Békéscsaba képviselőin múlt volna, hiszen állításuk szerint a Fidesz frakció és az ellenzéki képviselők is megszavazták Palánczot. Most Opauszki Zoltán hangsúlyozta, hogy a 2019-es választási eredmény és a koalíciós együttműködés alapján járna a Fidesznek a harmadik alpolgármesteri poszt, ezért javasolták többször is Szarvas Péternek a saját jelöltjüket. Ezzel szemben szerintük „nincs akarat” arra vonatkozólag, hogy a polgármester támogatná ezt, a városvezető és a jegyző által javasolt SzMSz módosítás, miszerint legfeljebb három alpolgármester lehet a városban is azt mutatja: a Fidesz nem bízhat abban, hogy később valóban visszaáll a korábbi rend, különösen a decemberi bizalomvesztést követően, ezért ezt a módosítót nem szavazták meg csütörtökön. Mindezek ellenére a frakció nyitott a további tárgyalásokra és együttműködésre, jegyezte meg Opauszki Zoltán és Nagy Sándor. Az ügyben a Békés Vármegyei Kormányhivatal is eljárást indított korábban, a főispán március közepi határidőt adott meg az önkormányzat számára, hogy rendezzék az ügyet, így hamarosan soron kívüli közgyűlést hívnak majd össze – ismertette a párt frakcióvezetője.

Opauszki Zoltán az idei költségvetés megszületése kapcsán kiemelte: a tavalyi év során jól teljesített a csabai gazdaság, ez pedig jó alapot jelentett a 2024-es évre. Az adóbevételek szépen teljesültek, az iparűzési adóbevétel például több mint kétmilliárd forinttal lett több 2023-ban a tervezettnél. Azzal is számolhat az önkormányzat, hogy valamekkora összegű rezsitámogatást kap a kormánytól majd a város, ugyanakkor az adóerőképesség növekedése azt is magával hozta, hogy közel másfél milliárd forint szolidaritási adót kell a központi költségvetésbe fizetnie a városnak. Ugyanakkor fejlesztési hitelt idén sem vesz fel az önkormányzat. A kulturális és köznevelési intézményekben dolgozók bérrendezésére is különítettek el pénzt a költségvetésben, március elsejétől 10 százalékkal magasabb bért kapnak majd ezekben a szektorokban. Járdafelújításra plusz 80 millió forintot, külterületi utak felújítására pedig 20 millió forintot különített el a közgyűlés. Összességében az óvatosság és a megbízható tervezés jellemzi a város idei költségvetését – tette hozzá a frakcióvezető.

 

 

Opauszki Zoltán kitért a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz békéscsabai pályázataira is, melyek több területet érintenek. A tervek szerint lenne egy újabb városrehabilitációs program, ami nemcsak a belvárost, hanem a település több pontját is érintené. Ez összességében 1 milliárd 620 millió forint keretösszegű fejlesztést jelentene, 100 százalék támogatási intenzitással. A beruházások által többek között megújulhat az Árpád fürdő környéke az Élővíz-csatornánál, a Szabadság tér, a postaköz, illetve a Boczkó Dániel tér is, de két jaminai helyszín is bekerült a fejlesztési csomagba. Emellett a pályázatokból megújítaná az önkormányzat a kerékpárforgalmi létesítményeket is, összesen 10 helyszínen 1 milliárd 760 millió forint értékben. Ezek mellett döntés született egy ún. szociális városrehabilitációs program megvalósíthatóságáról is mintegy 2 milliárd forint értékben, amely a város belső életét segítő, soft tevékenységeket jelenti.

További programok »

FEL