Fidesz-KDNP: Csalódottak vagyunk, hogy Paláncz György nem lett alpolgármester

2023. december 15. 13:20 | Vincze Attila

Az év utolsó közgyűlését értékelte a Fidesz-KDNP frakció pénteken. Opauszki Zoltán, a párt békéscsabai szervezetének frakcióvezetője többek között beszélt a következő európai uniós ciklus fejlesztéseiről, a költségvetés módosításáról, valamint az alpolgármester-választás körülményeiről is.

Mint ismert, a képviselő-testület zárt ülésén nem szavazta meg Paláncz Györgyöt, a Fidesz-KDNP képviselőjét a nemrégiben elhunyt Hanó Miklós helyére alpolgármesternek, így a tisztséget három helyett továbbra is ketten töltik be. A döntést illetően Opauszki Zoltán elmondta, hogy a Fidesz-KDNP mind a hat tagja támogató szavazatot adott le a képviselőre, illetve a közgyűlés két szocialista politikusa is így tett, tehát összesen 8 szavazatot szerzett Paláncz György, azonban ez kevés volt a megválasztásához.

Mint mondta, előzetesen többször is egyeztettek Szarvas Péter polgármesterrel az ügyben, először Opauszki Zoltánt javasolva a posztra, azonban ezt a városvezető nem fogadta el, így végül Paláncz György személyében egyeztek meg, mindenki számára elfogadható megoldásként. A frakcióvezető szerint egészen a szavazásig úgy tűnt, hogy Szarvas Péter nyilvánosan is támogatja Paláncz megválasztását, hisz előtte éppen ő javasolta alpolgármesternek, azonban a voksolás mégsem ezt az eredményt hozta. Kiemelte: mélységes sajnálattal és csalódottsággal, de tudomásul veszik a döntést, mindazonáltal továbbra is ugyanolyan együttműködési készséggel és konstruktivitással vesznek részt a közgyűlés munkájában. Hangsúlyozta: abban bíznak, hogy a későbbiekben még visszatérhetnek erre az ügyre, de ez már a polgármester feladata, illetve felelőssége lesz. 

Ugyancsak zárt ülésen született döntés két elismerés adományozásáról. A Békéscsabai Életműdíj kitüntetést 2023-ban Tarné Stuber Éva, a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Gazdasági Osztályának vezetője érdemelte ki, míg a Békéscsabáért kitüntetést idén Pásztor Józsefnek, a Békéscsaba 1912 Előre ikonikus alakjának ítélte a képviselő-testület. Ahogy a frakcióvezető fogalmazott: méltó helyre került mindkét elismerés. 

Opauszki Zoltán, mint az önkormányzat környezetvédelemért felelős tanácsnoka megjegyezte: jó döntést hozott a közgyűlés azzal, hogy megszületett az a rendelet, ami az illegális hulladék kezelésével, lerakásával foglalkozik. Az önkormányzat egy olyan szabályrendszert alkotott, ami kimondja, kinek mi a feladata, felelőssége az illegális hulladékok ügyében. Ehhez kapcsolódóan arról is beszélt, hogy elkészült a Kétegyházi úton a hulladékudvar, a használatbavételi engedélyt is kiadták, így ha minden a tervek szerint alakul, akkor jövő év februárjában nyílhat meg a lakosok előtt a hulladékudvar. 

Számos fontos döntés született a legutóbbi közgyűlésen fejlesztési ügyekben, ezekről is szólt Opauszki Zoltán. Született egy dokumentum arról, hogy a 2021-2027 közötti európai uniós ciklusban milyen fejlesztéseket hajtana végre a város. Ebből kiderül, hogy csak olyan fejlesztéseket tudnak megvalósítani a támogatások igénybevételével, amelyeket ebben a dokumentumban konkrétan meghatároztak. A közgyűlés elfogadta a Békéscsaba és térsége fenntartható városfejlesztési stratégiát, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz városfejlesztési programtervet. Elhangzott, hogy a tervek szerint az uniós forrásokat Békéscsaba a környezetében lévő néhány településsel együtt kívánja felhasználni.

A frakcióvezető kitért arra, hogy Békéscsaba önkormányzata az AE Egyensúly Egyesülettel és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel konzorciumban 414 millió forint értékben valósít meg soft programokat. Ezek lehetnek közösségfejlesztést célzó programok, a folyamatos szociális munka megteremtése, egészségfejlesztési programok megvalósítása, bűnmegelőzés és a közbiztonságot elősegítő programok.

A vármegyeszékhely három, határon átnyúló, közös román-magyar európai uniós pályázatot nyújt be a következő időszakban, ebből kettőt a Munkácsy Mihály Múzeum, míg egyet Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ad be a Körösök Völgye Látogatóközpont felújítására - tájékoztatott a politikus. 

Negyedévente tárgyalja a közgyűlés a költségvetési rendelet aktuális módosítását, ezúttal is ez történt. Ezzel kapcsolatban egy tételre hívta fel a figyelmet Opauszki Zoltán. Kiemelte, hogy novemberben az önkormányzat 244 millió forint központi támogatásban részesült, ebből többletfeladatokra is jut pénz: a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft.-nek 48 millió forintot, sporttámogatásra 51 millió forintot, közlekedésfejlesztési feladatokra 43 millió forintot biztosít az önkormányzat. 

További programok »

Önkormányzati hírek

Visszatekintő: Nagy Ferenc alpolgármester, képviselő, 10. vk. – Hajrá Békéscsaba

Öt évvel ezelőtt, 2019. október 13-án volt az előző önkormányzati választás, amikor arról döntöttünk, hogy a 2019–2024-es ciklusban kikre bízzuk a város vezetését. Most arra kértük a békéscsabai képviselő-testület tagjait, foglalják össze az ebben a ciklusban végzett önkormányzati munkájukat. Az alábbiakban Nagy Ferenc alpolgármester beszámolóját olvashatják.
2024. április 13. 15:16
FEL