A békéscsabai Fidesz-frakció is értékelte a júniusi közgyűlés döntéseit

2022. június 17. 12:05 | Papp Ádám Sándor

Opauszki Zoltán és Paláncz György tanácsnokok többek között a város turizmus fejlesztési koncepciójáról, Békéscsaba klímastratégiájáról és az ifjúsági közösségi színtér kialakításáról adtak tájékoztatást.

Opauszki Zoltán tanácsnok elsőként Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepciójáról beszélt, amely dokumentum a 2022 és 2026 közötti időszak terveit mutatja be. Emlékeztetett, hogy korábban 2014-ben készült hasonló koncepció és az elmúlt években több milliárdos turisztikai fejlesztések zajlottak. Hangsúlyozta, hogy a kormány két évvel ezelőtt nevesítette a kiemelt turisztikai térségeket, amelyben Gyula és térsége, így Békéscsaba is szerepel, ez később a forráselosztásoknál lehet kulcsfontosságú. A fürdőváros és a békési megyeszékhely között már elkezdődött a szakmai munka, a TDM szövetség megkötését követően már közös eseményeket is szerveztek.

A képviselő hangsúlyozta, hogy stratégiai gondolkodásra van szükség, a Munkácsy Negyed, a Csaba Park, a Wenckheim-kerékpárút fejlesztéseit követően fontos lesz a fenntartható működtetés és az, hogy az elkészült beruházásokat hogyan lehet bevezetni a piacra. Kiemelte, hogy az Árpád fürdő modernizálása meghatározó lehet a város turisztikájára nézve, a cél az, hogy a létesítménynek egész évben jó forgalma legyen, hiszen arra épül a kínálat. Továbbá a pósteleki Wenckheim-kastély felújítását is prioritásnak nevezte, amely a szabadkígyósi kastély példájára több ütemben újulna meg. Opauszki Zoltán kiemelt feladatként tekint a városmarketing és a turizmus marketing kialakítására. Célként nevezte a brandépítést, a városi intézmények, vállalatok, attrakciók egységes megjelenését, a hirdetőfelületek kihasználását.

A júniusi ülésen a képviselők elé került Békéscsaba klímastratégiája is. Opauszki Zoltán elmondta, hogy az elkészített anyagban olyan fejlesztési irányokat láthattak, amely a következő nyolc évre kihívásokat jelentenek, például a város hogyan tud majd reagálni a klímaváltozásra. Emlékeztetett, hogy Békéscsabán jelentős előrelépések történtek az elmúlt esztendőben: elkészült a Smart Grid Rendszer első üteme, 50 önkormányzati tulajdonú intézmény energetikai korszerűsítését hajtották végre, továbbá az önkormányzat a fásításra és erdősítésre nagy hangsúlyt fektetett, ráadásul idén többletforrást is különítettek el erre a célra. A politikus megemlítette a klímastratégiában olvasott "CsabaAqua" néven említett átfogó vízgazdálkodási program szükségességét, amely arra adhat választ, hogy a város területén lévő csapadékot és egyéb vízmennyiséget hogyan lehet helyben tartva hasznosítani.

Paláncz György elsőként arról beszélt, hogy a közgyűlés zárt ülésen kitüntetéseket adott át. Békéscsaba Ifjúságáért elismerést Tirjákné Prisztavok Ágnes, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója és az Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért szervezet kapta meg. A közgyűlés elismerését Ábrahám Bélának és Ábrahám Bélánénak, valamint Békéscsaba Szlovák Önkormányzatának kollektívája vehette át. A képviselő továbbá ismertette, hogy Ando György tragikus halálát követően pályázatot írt ki az önkormányzat a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatói posztjára, amelyet Bácsmegi Gábor tölt be a következő öt évben. Kitért arra, hogy a Békéscsabai Médiacentrum vezetésében is változás történt, a távozó Diós Zsoltot Hegyi Boglárka váltja ügyvezető poszton.

Paláncz György az ifjúsági közösségi színtér kialakításáról elmondta: a városnak fontos, hogy legyen egy olyan több funkciót betöltő helyszín, ahol a fiatalok programokat tudnak maguknak szervezni, mindezt kellő kontrollal és megfelelő szakmai háttérrel. Az Andrássy Úti Társaskör 2020-ig töltötte be ezt a feladatot, az ifjúsági koncepció alapján az elmúlt időszakban elkezdődött a közös gondolkodás a megfelelő helyszín megtalálása érdekében. A közgyűlés döntése alapján a Körösök Völgye Natúrpark látogatóközpontjában kap helyet az ifjúsági közösségi színtér. A fiatalság két állandó objektumot használhat: egy harminc négyzetméteres klubhelyiség és egy tizenkét négyzetméteres iroda áll rendelkezésre. A tervek szerint a Garabonciás Napok nyitónapján adhatják át a helyszínt pár hónapos próba jelleggel.

A képviselő kitért arra, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége pályázatot hirdetett a megyei jogú városok körében kültéri kosárlabda pályák létesítésére. A pályát a tervek szerint a Pásztor utca 17. szám alatt alakítják ki, a sporteszközöket az MKOSZ biztosítja, a város a területet adja, valamint az előkészítéshez maximum 900 ezer forintot kell biztosítania. Paláncz György örömét fejezte ki, hogy újabb sportolási lehetőséggel gazdagodhat a megyeszékhely.

 

További programok »

FEL