Fidesz: Kiegyensúlyozott, fejlesztéscentrikus a 2022-es békéscsabai költségvetés

2022. február 25. 11:11 | Papp Ádám Sándor

Csütörtökön tartotta februári ülését a békéscsabai közgyűlés, amelyet pénteken reggel értékelt a helyi Fidesz-frakció. Az ülésen hozott döntésekről Hanó Miklós alpolgármester és Paláncz György önkormányzati képviselő tájékoztatott.

A februári közgyűlés legfajsúlyosabb témája a város 2022-es költségvetése volt, amelyről ide kattintva olvashatnak. Hanó Miklós alpolgármester szerint az idei költségvetés kiegyensúlyozott és fejlesztéscentrikus, a koronavírus-járvány és a jelenlegi gazdasági nehézségek ellenére. Köszönetét fejezte ki a helyi vállalkozásoknak, amelyek jelentős helyi adót fizetnek minden évben.

Részletezte, hogy a 2022-es költségvetés főösszege 43 milliárd forint, a működési főösszeg 15 milliárd, míg a fejlesztésekre több, mint 27 milliárd forint jut idén. Ezen felül hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatásával jelenleg is folyamatban van Békéscsaba út- és járdafejlesztési, valamint -felújítási programja. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki Herczeg Tamás országgyűlési képviselőnek, aki minden esetben közbenjár azért, hogy minél több fejlesztés valósuljon meg a megyeszékhelyen.

Hanó Miklós kiemelte, hogy idén is megfelelő összegből gazdálkodik a város a kötelező feladatok elvégzéséhez (például a városi intézmények működéséhez) elegendő a keret, és idén is jelentős forrást biztosítanak a nem kötelezően vállalt feladatokra, mint például a sport vagy a kultúra támogatására. Hozzátette: az idei költségvetés új hitel felvétele nélkül készült el.

Arra is kitért, hogy az önkormányzat 2022-ben is jelentős összeget fordít a zöldváros programra, nem csupán a fásításra és erdősítésre, de az automata öntözőrendszerek kiépítésére, valamint a csapadékvíz-elvezető és -tároló rendszerre szintén. Hangsúlyozta, hogy 660 millió forint céltartalékos elhatárolás is van, amelyet később egyéb fejlesztésekre felhasználhatnak. Az alpolgármester továbbá beszélt a 20 százalékos önkormányzati bérfejlesztésről, a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. fontosságáról, amely szervezet egyre több feladatot ellát a városban. Azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a megyeszékhely példaértékű módon valósította meg fejlesztéseit a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programban, és a következő hét évben Békéscsaba valamint további nyolc település a TOP Pluszban együttműködve végezheti majd a beruházásokat.

Paláncz György önkormányzati képviselő a költségvetéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy az önkormányzat növelni tudott a diáksport támogatásán, amely a fiatalok sportolási lehetőségeit segíti, és az egészséges életmódra nevel. Az ifjúsági ügyekre is többet tud fordítani a város. Az önkormányzat egyeztetést folytatott a diákpolgármesterrel és stábjával, akik véleményét kikérve az ifjúsági koncepcióban foglaltakat meg tudják valósítani. A képviselő beszélt a sporttámogatásokról is, amely idén hasonló a 2021-eshez, azonban bízik abban, hogy kormányzati támogatás esetén további összegekkel tudják támogatni a diák-, a tömeg-, és a versenysportot.

A képviselő beszélt arról, hogy az önkormányzat az oktatási-nevelési intézmények körüli parkolóhelyek bővítéséről készítetett egy felmérést. Kiemelte, hogy főként az általánosi iskolák környékén nehezen lehet közelekedni a reggeli és délutáni órákban. Elmondta, hogy minden közoktatási intézmény környezetét megvizsgálták, több belvárosi óvodánál vagy iskolánál nem lehetséges a bővítés, de ahol lehet, ott felmérték ennek a lehetőségét és költségeit. Bízik abban, hogy amennyiben meglesz a megfelelő forrás, úgy a parkolási lehetőségek bővülnek, ezzel csökkentve az intézmények előtti közlekedési problémákat. Felvetette továbbá a forgalomtechnikai változtatás lehetőségét, amellyel könnyebbé tennék a zsúfoltabb időszakokban való közlekedést.

Paláncz György említett, hogy a MÁV bringapark bővítésére pályázott az önkormányzat az Országos Bringaprogramban mintegy 13,5 millió forintra, amelyhez ugyanennyi önerő szükséges. A fejlesztés által mintegy 300 négyzetméterre növelhetik a bringapark nagyságát, de az ott lévő elemek beszerzésére is lehetőség nyílik.

A képviselő kitért a LIFE integrált programra is, amely elektromos kerékpárok és dokkolók kihelyezésével a levegőminőség javításán segítene. A tervek szerint három helyszínen hoznak létre dokkolókat, amelyekben kerékpárok lesznek elhelyezve: a belvárosban, a Lencsési lakótelepen és a Madách utcai iskola környékén, Jaminában.

További programok »

FEL