Fidesz: a költségvetés stabilitást, folyamatos fejlődést biztosít

2020. február 28. 11:10 | Papp Ádám Sándor

A február 27-ei közgyűlés döntéseit értékelte a Fidesz-KDNP békéscsabai frakciója pénteken.

A közgyűlés legfontosabb előterjesztése a 2020-as költségvetés témaköre volt. Dr. Ferenczi Attila, a pénzügyi, gazdasági és tulajdonosi bizottság elnöke ismertette: az idei költségvetés piroritása az önkormányzat folyamatos működésének biztosítása, a kiegyensúlyozottság és stabilitás, valamint a fejlesztések. Kiemelte, hogy a 37,7 milliárd forintos főösszegből közel 24 milliárd forint érkezik Békéscsabára a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a kormányzati forrásból finanszírozott Modern Városok Program (MVP) projektjeinek köszönhetően.

Hanó Miklós, a Fidesz-KDNP békéscsabai frakcióvezetője leszögezte, hogy támogatják a költségvetést, amely mindenre kiterjed és megalapozott, a rendelet-tervezet előkészítését sok egyeztetés előzte meg.  A TOP és az MVP forrásait kiemelve rámutatott, hogy sikerül olyan fejlesztéseket elvégezni, amelyeket nem saját költségvetésből kell megoldani, megjegyezve, hogy a város sokéves fejlesztését biztosítják ezek a beruházások. Kiemelte, hogy a hazai finanszírozású MVP révén épül meg a Fürjesi-elkerülő és 80-90 földes utca burkolását is el tudják végeztetni 5,5 milliárd forint értékben. Továbbá említette a Fidesz-KDNP járdafejlesztési programját, amely 2 milliárdból kezdődhet 2021-ben.

Az önként vállalt feladatok kapcsán dr. Ferenczi Attila ismertette, hogy az önkormányzat továbbra is támaszkodhat a helyi adóbevételekre, amely tavaly, 283 millió forinttal haladta meg a 4,6 milliárdos tervet. Úgy fogalmazott, hogy ezen bevétel mutatja a város gazdasági erejét. Leszögezte, hogy a korábbi években 400 millió forint támogatást adott az önkormányzat a helyi vállalkozások számára fejlesztésekre és új munkahelyek létrehozására. A gépjárműadóval kapcsolatban elmondta: 10 százalékos növekedés volt tapasztalható 2019-ben egy évvel korábbhoz képest, ami azt sugallja, hogy az embereknek van pénzük autó vásárlására.

Az önként vállalt feladatokkal kapcsolatban továbbá ismertette, hogy 1,3 milliárd forintot költenek lakhatási és orvosi támogatásokra, pszichológiai tanácsadásra, közterület felügyeletre, a buszközlekedés fenntartására és sporttámogatásra. A bizottsági elnök hozzátette: a város 360 millió forintos hitelfelvételre kényszerül, amelyből 60 millió forint lesz a hiteltörlesztés 2020-ban. Leszögezte, hogy a törlesztést bőven fedezi a helyi adóbevételek összege. Továbbá hozzátette, hogy 10 éves futamidő helyett 15 évre veszi fel a város a hitelt.

Dr. Ferenczi Attila ismertette, hogy hosszú évek óta lát el háziorvosi munkát a Lencsési-lakótelepen. Mint mondta: Békéscsabán 25 felnőtt körzet működik, amelyből 11 orvos nyugdíjkörüli életkorban van, közülök négyen 70 év felettiek. Úgy fogalmazott, hogy országos probléma a praxisok betöltése és utánpótlása. Példaként említette Szombathely önkormányzatát, ahol 70 millió forintot különítenek el az orvosok bevonzása érdekében. Úgy fogalmazott, hogy a békéscsabai önkormányzat által motivációként szolgáló 15 millió forint jó kezdet, de a későbbiekben többre lesz szükség ahhoz, hogy valóban versenyben legyenek az utánpótlásért.

A bizottsági elnök üdvözölte a döntést, miszerint megkezdődhet Gyula és Békéscsaba között a turisztikai desztinációs együttműködés.

Hanó Miklós a környezetvédelem és a fásítás kapcsán elmondta, hogy minden fejlesztés során a kivágott fákat háromszoros mennyiségben pótolniuk kell a szerződések alapján. Hozzátette: további intézkedésekkel megsokszoroznák Békéscsaba zöldfelületének nagyságát, példaként említette a Hatvanezer Fa Egyesülettel aláírt együttműködést. A Fidesz-KDNP kezdeményezése alapján minden Békéscsabán született gyermek után egy fát kellene ültetnie az önkormányzatnak.

A frakcióvezető a közfoglalkoztatottak kapcsán ismertette, hogy a kormány hosszútávú célkitűzése volt korábban közel 1 millió munkahely teremtése. Békéscsabán is érezhető ez, hiszen csökken a közfoglalkoztatottak száma, ami azt jelenti, hogy egyre többen helyezkednek el a versenyszférában. Példaként említette a közfoglalkoztatottak által létrehozott értéket: a Csabagyöngye szőlőültetvényt, amelynek fenntartására 1+4 éves pályázatot írt ki az önkormányzat.

Végül felhívták a figyelmet a Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kezdeményezésére napirendre tűzött Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésre. A nemzeti régiók védelme érdekében május 7-ig egymillió aláírást kívánnak összegyűjteni azért, hogy a kohéziós alapból etnikai, vallási, kisebbségi kultúrák felzárkóztatását segítsék. A nyilatkozat online is aláírható.

További programok »

Itthon

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ad otthont az új ifjúsági irodának

Szombaton rendezte meg a Ligeti vásárt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amelyen ismét szemléletformáló családi illetve gyermekprogramok valósult meg. Pócsi Gabriella, az egyesület munkaszervezet-vezetője kihangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk az, hogy a családosoknak is biztosítani tudják a kikapcsolódási lehetőségeket. A családi napok legfontosabb eleme, hogy a helyi adottságokat kihasználva minél több aktív sportolási lehetőséget kínáljanak az érdeklődőknek.
18:05
FEL