A csalás művészete – Végvári Zsófia tartott előadást a Munkácsy Emlékházban

2024. március 23. 16:30 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Munkácsy 180 Emlékév kapcsán a Festményvizsgálati Laboratórium vezetője, Végvári Zsófia tartott előadást a Munkácsy Emlékházban, péntek délután. A közönség számos, a festmények vizsgálatáról szóló érdekes történetet és kutatási eredményt ismerhetett meg.

A Munkácsy Emlékházban a festőóriás huszonegy festményét láthatják az érdeklődők. Az intézmény számos programmal csatlakozik a Munkácsy 180 Emlékévhez, ezek közé tartozott “A csalás művészete avagy a művészet csalásai” című előadás, amely a magyar műkincsek hamisítását és a híres hamisítókat mutatta be. 

– Munkácsy 180. születésnapját ünnepeljük idén, ebből az alkalomból szeretnénk ha még jobban megismernék a látogatóink Munkácsy festészetét, ezért hívtuk meg Végvári Zsófiát az emlékházba – tájékoztatott Laszkó Tímea, a Munkácsy Emlékház tagintézmény-felelőse.

 

Galéria

 

Végvári Zsófia munkája során speciális eszközökkel és különleges módszerekkel vizsgálja a festményeket, megállapítva egy alkotás eredetiségét, vagy a kapott természettudományos eredmények alapján bizonyítva annak ellenkezőjét. A szakember Munkácsy munkásságát, anyaghasználatát, sőt a békéscsabai múzeum gyűjteményén elvégzett elemzések eredményeit is ismertette a közönséggel.

– Talán sokan ismerik Munkácsy képeinek jelentős problémáját, mégpedig azt, hogy a festmények nagy része folyamatosan sötétedik a bitüm nevezetű anyagtól. De a művészettörténetről is ejtsünk egy pár szót, mert azt hiszem, hogy Munkácsy nevét minden magyar állampolgár ismeri. Ha 19 századi festészetről beszélünk akkor biztos, hogy mindenkinek Munkácsy neve jut eszébe. Főleg a realizmus, a 1870-es évek közepe előtt készült alkotások. illetve a szalonképek. Ezzel együtt van két tábor, hiszen valaki a szalonképeket szereti jobban, valaki pedig a realista alkotásokat – mondta el a szakember.

A Munkácsy-festmények sötétedési problémái mellett a Festményvizsgálati Laboratórium vezetője Munkácsy rejtőzködő, másodlagos életművéről is beszélt az érdeklődőknek, amelyeket a festmények röntgenvizsgálatakor fedeztek fel.

További programok »

Kultúra

Több százan fújták a magukét Békésen

A Békés Vármegyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége 13. alkalommal rendezte meg a Hagyományőrző Népdalkörök, valamint a Szólóénekesek Régiós Dalos Versenyét. A Békés Városi Kulturális Központban megtartott, mintegy 500 nevező részvételével zajló megmérettetésre a vármegye szólóénekesein és dalkörein kívül Debrecenből és Szegedről is érkeztek versenyzők.
16:41
FEL