“A csabai Csabán az igazi” mondásra készülnek rácáfolni szombaton, a Belvárosi Piacon: Kolbászünnep-bemutatóval, kóstoltatással és persze vásárral a Hold utcai piacon!
Vajon melyik magyar városban hoztak kolbászrendeletet, készült kolbászkatalógus, sőt, kolbásztérkép is? Természetesen Békéscsabán. A helyi termelők lelkes csapata a polgármester kíséretében a hétvégén Budapestre látogat: a fővárosiak közelebbről is megismerkedhetnek, kóstolhatnak és persze be is spájzolhatnak a jóféle csabaiból.
Manapság, amikor reneszánszát éli a kézműves élelmiszer-készítés, és szinte minden napra jut egy kézműves újdonság megjelenése, ugye nem feledkezünk meg az évszázados hagyományokra visszatekintő kincseinkről?
„Kolbaz”, „colbaz”, „kóbász”, „kalbász” – a réges-régi, akár több, mint félezer éves iratokban többféle formában találkozhatunk a kolbász szóval. Ahogyan maga a szó, úgy a készítési mód is sokat változott; de az a kolbász, amit ma hivatalosan is csabainak nevezünk, több, mint száz éve szinte semmit nem változott. A kolbászkészítés módja apáról fiúra száll, egy valóságos, élő hagyományként. Hogy mennyire élő, jól mutatja, hogy az idei kolbászfesztiválon mintegy 750 csapat (!) indult a kolbásztöltő versenyen. Kevés néphagyományról mondhatjuk el, hogy a fiatalok is ennyire magukénak érzik: csak az ifjúsági kolbászkészítő versenyen 250 csapat indult.
A kiváló hungarikum termék legutóbb mintegy százezer fős közönséget vonzott a Csabai Kolbászfesztiválra – az ország legnagyobb ünnepe ugyanakkor csak néhány napig tart. A város vezetése támogatja, hogy a csabai az ország minden részében jelen legyen a kézműves termékeket áruló boltokban, a kistermelők pedig személyesen is a vásárokon, bemutatókon. Most Budapest "legínyencebb" piacán, a Hold utcai Belvárosi Piacon mutatkoznak be a csabai kolbászok. A kóstolón mindenki is megbizonyosodhat róla, hogy ahány ház, annyi kolbász, no és hogy miért nevezik “Kolbász Városának” is Békéscsabát. A város első emberének, Szarvas Péter polgármester szavait idézve:
„A Csabai kolbász sikere fantasztikus! Akkor leszek azonban igazán boldog és elégedett, ha a kolbászkészítés újra a virágkorát éli Békéscsabán. Ebben a prémium termékben benne van a múltunk, a jelenünk és a jövőnk is. A városunkban élő két nép, a magyar és a szlovák évszázados barátsága, hagyományainak, kultúrájának esszenciája. A mi feladatunk, hogy ezt az értéket megőrizzük, ápoljuk és továbbadjuk gyermekeinknek.”
Egy igazi kolbászkedvelő szeme felcsillan, ha jóféle csabait kínálnak neki. Ezen a szombaton bőven válogathat közülük mindenki!
A termelőket Szarvas Péter polgármester is elkíséri. A Kolbászünnep az ő beszédével kezdődik 10 órakor, majd óránkénti kóstoltatás zajlik 14 óráig.
Kolbászünnep a Hold utcai piacon
Időpont: 2017. május 13., szombat, 10 óra
Helyszín: Belvárosi Piac, Budapest, V. kerület, Hold utca 13.
Forrás: diningguide.hu