A BSZC számos lehetőséget biztosít a külföldi tapasztalatszerzésre

2023. január 24. 06:12 | Vincze Attila

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) diákjai sok esetben kivételes helyzetben vannak, hiszen számos ösztöndíjlehetőség létezik az intézményen belül, ami plusz motivációt jelenthet az itt tanulók számára. Az intézmény Erasmus és más külföldi tapasztalatszerzésre irányuló programjai által kinyílhat a világ a BSZC-s diákok előtt.

A Békéscsabai Szakképzési Centrumnál az, aki a szakképzést, ösztöndíjra jogosult. Mucsi Balázs hangsúlyozta, hogy a szakképző évfolyamokon az első évben, a technikusi évfolyamokon pedig a 9. és 10. évfolyamon kaphatnak alapösztöndíjat a diákok, melynek összege évről évre több lehet. A főigazgató egyúttal kiemelte, hogy a diákok az ezt követő években olyan ösztöndíjat kaphatnak, amely teljesítmény alapú, vagyis a tanulmányi eredmények határozzák meg annak összegét. Sokan mennek haza havi 50-60-70 ezer forintnyi ösztöndíjjal, ez a tanulók különösen kedvelt.

Mucsi Balázs szerint nemcsak a pénz motiválhatja a fiatalokat, hanem a külföldi tapasztalatszerzés is, ebben pedig a BSZC kiváló lehetőségeket nyújt a diákoknak. Az egyik ilyen, talán mind közül a legfontosabb az ERASMUS+ program.

– Ez esetben diákokat és tanárokat küldünk külföldre, illetve külföldi tanulókat és kollégákat fogadunk Békéscsabán, akiktől tanulunk és akiket mi magunk is tanítunk. A nálunk tanuló diákok jellemzően Európa valamennyi országában megfordulhatnak, ahol jellemzően ipari környezetben tanulhatnak, hiszen az általában egy hónapos ottlétük egyfajta duális képzésként fogható fel. Ez alatt az idő alatt – megfelelő koordináció mellett – idegennyelvű környezetben kell munkát végezni, valamint tanulni – számolt be a részletekről.

A főigazgató hozzátette, hogy azok a diákok, akik hazatérnek, a tapasztalatok szerint kivétel nélkül olyan, főleg mentális változásokon mennek keresztül, melyek által teljesen másképp látják azokat a lehetőségeket, amelyek itthon várnak rájuk. Mint fogalmazott, ez lehet akár pozitív, akár negatív észrevétel is, de a diákok jellemzően azzal térnek haza, hogy nem is gondolták, milyen jó itthon.  Persze olyan is van, aki a kint szerzett tapasztaltakat hasznosítaná Magyarországon.

Mucsi Balázs elmondta, hogy az Erasmus mellett több más program segíti a tanulókat a BSZC-n belül, például 2019-ben együttműködést kötöttek egy pekingi turizmus-vendéglátással foglalkozó iskolával, amely a kínai nagyváros legjobb oktatási intézménye. Azóta több csabai diák is megfordult náluk, hogy tapasztalatot szerezzenek. A koronavírus-járvány ugyan ezt felfüggesztette, de tavaly a BSZC-s delegáció Vietnámban járt, ahol nagyon kecsegtető lehetőségeket kapott.

További programok »

FEL