Hat év után újra használható a Szigliget utcai óvoda tanuszodája

2019. október 8. 16:47 | Hidvégi Dávid

Újra birtokba vehetik az óvodások a Szigliget utcai óvoda tanuszodáját, amelyet 92 millió forintból újított meg Békéscsaba önkormányzata. Kedden ünnepélyesen adták át a létesítményt.

Az elmúlt időszakban sokan fogtak össze azért, hogy ismét használhassák a gyerekek Békéscsabán a Szigligeti utcai óvoda tanmedencéjét. A beruházás a Magyar Úszó Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Békéscsaba önkormányzata támogatásával jött létre, de fontos megemlíteni azt a sok-sok embert is, aki a jótékonysági rendezvényeken, vagy támogatói jegyek vásárlásával segítette elő a megvalósulást.

Békéscsaba polgármestere elmondta, a városban nagy hagyománya van az úszásnak és az úszásoktatásnak is. Szarvas Péter hozzátette, hogy az önkormányzat az óvódák bevonásával 10 foglalkozásból álló turnusban tanítja úszni az 5-6-7 éveseket a Békéscsabai Előre Úszó Klub szakemberei segítségével.

– 92 millió forintba került a beruházás, ebből 56 millió forintot az önkormányzat saját forrásból biztosított hozzá. 36 millió forintot pedig a Magyar Úszó Szövetség bocsátott rendelkezésre, a Békéscsabai Előre Úszó Klubon és az önkormányzaton keresztül, nagyon hálásak vagyunk érte – fogalmazott a városvezető.

A település alpolgármestere hozzátette, a legmodernebb technológiát használták az uszoda felújítására. Kiss Tibor kiemelte, hogy a víz megtisztításánál egy speciális eljárást alkalmaznak, így az nem kémiai úton történik.

– 1975-ben valaki álmodott egy nagyot, és az óvoda területére állított egy pancsolót. Ebből mára a legmodernebb technológiákat magába foglaló infrastruktúra lett. Ezzel a gyerekek vízhez szoktatása tökéletes feltételek mellett történhet meg – tette hozzá az alpolgármester.

 

(Fotó: behir.hu)

 

Fülöp Csaba kiemelte, egy páratlan összefogás eredményeként készült el a tanuszoda, hiszen politikai és társadalmi szereplők, közéleti személyek és magánszemélyek álltak a beruházás mellé. A választókerület önkormányzati képviselője hozzátette: a jótékonysági rendezvények 400 ezer forint támogatással járultak hozzá a létesítmény renoválásához.

– Amikor 2014-ben a körzet képviselőjévé választottak, prioritásként tűztem ki a Szigliget utcai tanmedence újraindítását. 2015 tavaszán kezdtük el a konkrét projekteket, a jótékonysági sorozat is, amellyel először támogatójegyeket tudtak vásárolni a szülők, Békéscsaba politikusai, közéleti személyiségei és sportegyesületei – nyilatkozta Fülöp Csaba.

 

(Fotó: behir.hu)

 

A Szigliget utcai és Kazinczy-lakótelepi Óvoda intézményvezetője arról beszélt, hogy az óvodai nevelés országos alapprogramja fontosnak kezeli az egészséges életmódra nevelést, ennek pedig egyik alapja a mozgás. Királyné Egri Mónika hozzátette, hogy a pályázat létrejöttével egy olyan sportágat mutathatnak be a gyermekeknek, amely minden izomzatot megmozgat és hatással van a légzési és keringésirendszerre.

– 400 gyermek fogja igénybe venni a megújult tanuszodát, a Tündérkert óvodának három tagintézménye, a Hajnal-Lenkey-Jázmin óvodának szintén három tagintézménye, a Ligeti sori óvoda, illetve a Szigligeti Utcai és Kazinczy-lakótelepi Óvoda – mondta az intézményvezető.

További programok »

Itthon

Nem sikerült elhúzni

Egy autót húzott maga után egy férfi Sarkadon. Észrevette ezt egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a gyanús esetről azonnal értesítette a kollégáit. A rendőrjárőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy a forgalomból kivont járművet egy lakatlan ház udvaráról lopták el.
2022. január 28. 18:46
FEL