28. Garabonciás Napok: A diákpolgármester a városházán kezdte napját

2019. október 4. 11:38 | Papp Ádám Sándor

A csütörtökön megválasztott diákpolgármester pénteken reggel már megkezdte munkáját a békéscsabai városházán.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 28. Garabonciás Napokat Kádár Kende, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium jelöltje nyerte meg.

Az újdonsült diákpolgármester és két alpolgármestere, Pálfi Sándor és Zámbó Szilárd a hagyományoknak megfelelően a városházán kezdte a reggelt, ahol Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter és Kiss Tibor alpolgármester köszöntötte őket. A városvezető gratulált az elért eredményekhez, majd bemutatta a város működésének menetét. 

Szarvas Péter gratulált mind a kilenc induló iskola jelöltjének, véleménye szerint kulturált körülmények között telt az idei Garabonciás Napok.

– Nagyon örültem annak, hogy mind a kilenc diákpolgármester-jelölt felnőttesen gondolkozva állította össze a kampányprogramját. Olyan elemek szerepeltek benne, mint a környezetvédelem, a környezettudatosság, a jószívűség, az adományozás, a modern városépítés és közösség építés – fogalmazott a városvezető, hozzátéve, hogy számít a diákpolgármesterek munkájára az elkövetkező egy évben, hiszen szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni, a jelöltek által rávilágított értékek fejlesztésére.

Kiss Tibor alpolgármester kiemelte, hogy az önkormányzat szívén viseli az ifjúság sorsát, emellett kiemelte, hogy a jelöltek korukhoz képest sokkal érettebben viselkedtek a kampány alatt.

Zámbó Szilárd diákalpolgármester kérdésünkre úgy fogalmazott: furcsa érzés volt számára, hogy a péntek reggelt nem a Garabonciás Napok helyszínén kezdte, hanem iskolájában, a Vízműben, vagyis a Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumban. Hangsúlyozta, hogy reggel rendkívüli iskolagyűlésen gratulált és köszönte meg diáktársainak a sok segítséget, valamint az előkészítő munkát.

Pálfi Sándor diákalpolgármester még most is hihetetlennek tartja az eredményt. Kiemelte: sikerükkel történelmet írtak iskolájuk, a  Trefort Ágoston Szakgimnázium, Szakközépiskola életében.

Kádár Kende diákpolgármester számára felejthetetlen élmény marad a 28. Garabonciás Napok, hiszen mint mondta, rengeteg új emberrel kötött barátságot az elmúlt 5 napban. Hozzátette: az a küldetésük, hogy összehozzák a diákságot, sikerrel zárult.

– Diákalpolgármester társaimmal együtt három városi szintű problémát szeretnénk megoldani. A Garabonciás ideje alatt minden egyes induló iskolának 9 darab fát ültettünk a Cserkész téren, ezt szeretnénk folytatni városserte, hiszen célunk, hogy Békéscsaba minél zöldebb legyen. Továbbá a város segítségével ivókutakat szeretnénk telepíteni, valamint a fiatalabb generációt megcélozva szeretnénk olyan kézműves foglalkozásokat tartani, amelyeken szemétből újrahasznosítható tárgyakat készíthetnek – ismertette célkitűzéseit Kádár Kende.

Végezetül az új diákvezetők meghozták első intézkedésüket, így a tanítás péntek déltől minden csabai középiskolában véget ér.

FEL