Fáklyás felvonulással kezdődött el a 30. Csabai Garabonciás Napok

2022. október 3. 21:38 | Papp Ádám Sándor

A hagyományokhoz híven hétfőn este fáklyás felvonulással indult Magyarország legnagyobb középiskolai rendezvénye, a Csabai Garabonciás Napok. Az eseményt először 1992-ben hívták életre a megyeszékhelyen, idén pedig 30. alkalommal rendezik meg hétfőtől csütörtökig Békéscsaba főterén.

Kereplő, duda, dob és lelkes bíztatás - több ezren érkeztek a Korzó térre hétfőn este, hogy égő fáklyáikkal felvonuljanak Békéscsaba főterére és hivatalosan is elkezdődjön a jubileumi Csabai Garabonciás Napok. 

– Számomra ez a harmadik Garabonciás Napok, amelyeken részt veszek és bíztatom a jelöltünket. Nagyon jók a programok minden évben, jól érzem magam. Szerintem az egy hetes diákfesztivál jó alkalom arra, hogy közelebb hozza az iskola diákjait és más intézményből is új embereket ismerjünk meg, azt hiszem ez a fő célja a Garának – fogalmazott a behir.hu kérdésére Ilyés Kinga.

A skandáló tömeg útja a város főterére vezetett, ahol Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte a diákságot.

– Minden egyes fesztiválra az volt jellemző, hogy nagy buli volt, mindenki jól szórakozott és a diákság élvezte a többnapos rendezvényt, ezen túlmenően okosak, ügyesek és kreatívak voltatok, így mindig gazdagítottátok Békéscsabát, amelyet köszönök nektek. Immáron harmindszadszor arra lehetünk a legbüszkébbek, hogy Magyarország legjobb, leghosszabb és legnívósabb középiskolás rendezvényét városunkban rendezik meg – fogalmazott a városvezető.

Az 1992 óta megrendezett diákfesztiválon idén 8 békéscsabai középiskola indított diákpolgármester-jelöltet, akik egész héten zajló kampányukkal igyekeznek megnyerni társaik bizalmát. Fodor József, a Csabai Garabonciás Napok szervezője elmondta, hogy az esemény 30. évfordulója alkalmából igyekeztek visszanyúlni a program gyökereihez. 

– Alapvetően megpróbáltuk az 1990-es évek elejéhez visszanyúlni, ugyanazt a programstruktúrát visszük, mint az első eseményeken. A Csabai Garabonciás Napok 1992-ben indult és azokban az években a városközpontban volt felállítva a színpad, illetve itt volt a GaraCity is. Ugyanezt próbáltuk visszahozni és nem véletlenül: pontosan a nosztalgia miatt. A jubileumi, 30. rendezvényt úgy akartuk ünnepelni, hogy a gyökerekhez térünk vissza – mondta a szervező. 

A köszöntők után bemutatkoztak az induló iskolák diákpolgármester-jelöltjei. A Csabai Garabonciás Napok kedden a Happeninggel folytatódnak, amikor az induló stábok ismertetik céljukat és bemutatják kampányfilmjüket, majd a programsorozat csütörtökön. a diákpolgármester választással zárul.

 

További programok »

FEL