Kevesebb programmal tervezik az idei Garabonciást

2021. szeptember 4. 12:10 | Papp Ádám Sándor

2020 őszén a koronavírus-járvány miatt egy több évtizede zajló békéscsabai hagyomány szűnt meg, hiszen az elmúlt évben nem rendezték meg a Csabai Garabonciás Napokat. A helyi diákság legnagyobb eseményét idén kevesebb programmal tervezik október 4. és 7. között.

Az előző esztendőben elmaradt eseményt idén tavasszal pótolták volna a szervezők, amelyre végül nem volt lehetőség. Fodor József, a Csabai Garabonciás Napok alapítója bízik abban, hogy a hagyományokhoz hűen idén októberben megtarthatják az eseményt.

– Sokat konzultáltunk a városvezetőkkel, illetve a város országgyűlési képviselőjével is. Abban mindenki egyetért, hogy ne maradjon el újra a rendezvény, de az aktuális szabályok szigorú betartása mellett legyenek a programok. Ezért úgy döntöttük, hogy szűkített verzióban tartjuk meg a Garát. Nem építünk Garaboncity-t és minimalizáljuk a szabadtéri rendezvények számát. A nyitónapon a fáklyás felvonulást megtartjuk, valamint az azt követő kampánybeszédeket, de a csütörtöki diákpolgármester-választást megelőző menetet nem. A bázis a régi-új helyszín lesz, a Csabagyöngye Kulturális Központ. Ott lesznek a beltéri rendezvények, szigorúan mind ülőhelyes események lesznek és 500 fő alattiak, a jelenlegi szabályozások alapján ezek védettségi igazolvány nélkül látogathatóak, de amennyiben a szabályok változnak addig, ez módosulhat még – emelte ki.

 

Fodor József (Fodi) ma is több szállal kötődik Békéscsabához

 

Arról is beszélt, hogy jelenleg hét iskola jelezte, hogy diákpolgármestert indítana, az indulni kívánó intézmények szeptember 10-ig jelentkezhetnek a Garabonciásra.

– Alapvetően a szervezéssel a megszokott rendben haladunk, tematizáltuk a rendezvényt. A fenntarthatóság, a klíma- és környezetvédelem a kiemelt téma. Ennek megfelelően lesznek feladatai a diákpolgármester-jelöltet állító iskoláknak. Miután október 6-a a rendezvény időszakába esik, ezért a megemlékezésekre is inspiráljuk az intézményeket – tette hozzá.

Szurovecz Kitti a 2001-es Garabonciás Napokról írt könyvet „A választás – Garaboncity meséi” címmel.

– Nekem elküldte Szurovecz Kitti a könyv kéziratát és fiktív karakterekkel dolgozik, a sztori is fiktív, ugyanakkor hihetetlen precizitással adja vissza az akkori Csabai Garabonciás Napok történéseit. Számomra rendkívül szimpatikus volt, hogy azt a hangulatot tudta felidézni, amit én is éreztem mindig a Garával kapcsolatban. Amíg olvastam a könyvet mindent újra megéltem, ugyanazok a felfokozott érzelmek törtek elő bennem. Mindvégig sodró, lebilincselő, rengeteg érzelmi húrt megpengető, kacagtató és megkönnyeztető a regény, amit írt, imádtam – mondta Fodor József.

 

További programok »

FEL