Saját halottjának tekinti a békéscsabai önkormányzat Hanó Miklóst

2023. szeptember 7. 10:43 | Papp Ádám Sándor

Soron kívüli ülést tartott Békéscsaba képviselő-testülete csütörtökön délelőtt. A grémium egy napirendi pontot tárgyalt, amelyben a vasárnap hajnalban elhunyt alpolgármesterről, Hanó Miklósról emlékeztek meg. A képviselők továbbá egyhangúlag elfogadták, hogy az önkormányzat saját halottjának nyilvánítja Hanó Miklóst.

Békéscsaba polgármestere úgy fogalmazott az ülés kezdetén, hogy a 16 képviselőből most csupán 15 tud jelen lenni. Ezt követően Czitor Attila színművész olvasta fel az elhunyt alpolgármester nekrológját. 

– Hanó Miklós szeptember 3-án 67. életévében elhunyt. Mindig is szívügye volt Békéscsaba fejlődése, három évtizeden át játszott fontos szerepet a város közéletében. Több olyan döntést kezdeményezett, amely a helyi gazdák boldogulását segítette, fontosnak tartotta a városi szennyvízcsatornázást, a mintegy 10 milliárd forint értékű út- és járdafejlesztést, sokat dolgozott azért, hogy a Fürjesi elkerülő út elkészülhessen. Szívügye volt a kézilabda és büszke volt arra, hogy a CsabaPark létrehozását is ő kezdeményezte. Mindig nyitott volt ajtaja, az emberek bátran fordultak hozzá, ő mindig igyekezett nekik segíteni – hangzott el az ülésen.

A közgyűlés tagjai a nekrológot követően egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket a városháza dísztermében.

Opauszki Zoltán a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nevében búcsúzott el a frakció vezetőjétől. Hangsúlyozta: Hanó Miklós kiváló ember volt, akinek a választópolgárok hosszú évtizedeken keresztül évről-évre bizalmat szavaztak, hiszen tudták és látták, hogy értük dolgozik. Kitért arra is, hogy köztudott volt, hogy az alpolgármester a ciklus végén nyugdíjba vonult volna és megérdemelt pihenőjét töltötte volna családja körében.

Fülöp Csaba a Szövetség Békéscsabáért frakció nevében búcsúzott el Hanó Miklóstól. Elmondta, hogy a néhai alpolgármester személyében egy olyan politikai generáció egyik utolsó képviselőjét veszítették el, aki mindenkivel szót értett, mindenkihez volt jó szava, barátként tekintettek rá képviselőtársai. Hangsúlyozta: szívügye volt körzete és a város fejlődése, azonban folyamatosan érdeklődött egyéb választókerületek fejlesztései iránt is, egy igazi közösségi ember volt. Hozzátette: az ajtaja mindig nyitva állt mindenki előtt, embersége, tettrekészsége és lokálpatriotizmusa mindannyiunknak hiányozni fog.

Szarvas Péter polgármester a Hajrá Békéscsaba frakció nevében búcsúzott el az alpolgármestertől. Elmondta: a hétvégi tragikus hírt követően visszaemlékezett arra, hogyan alakult a kapcsolata Hanó Miklóssal. Elmondta, hogy a '80-as években egymás ellen fociztak a Városi Kispályás Bajnokságban, sportemberi tulajdonságai kivetültek későbbi politikai pályafutására. Volt időszak, amikor vetélytársak voltak, de rendezték a sorokat, majd 9 évig együtt dolgoztak a városért. Polgármesterként a ciklus végéig számított alpolgármesteri munkájára, de az élet más fordulatot vett.

A grémium 15 igennel elfogadta az előterjesztést, amely szerint a város saját halottjának nyilvánítja Hanó Miklóst, így temetésének költségét és a személyéről való évenkénti megemlékezést átvállalja. A polgármester arra is kitért, hogy az alpolgármester temetésének időpontja jelenleg nem tisztázott, azonban értesítik majd a közvéleményt a fejleményekről.

Galéria

További programok »

FEL