172 nap után újra az iskolapadban – Tantermi oktatással kezdődött el a tanév

2020. szeptember 1. 17:11 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Kézfertőtlenítés, távolságtartás, maszkhasználat – számos szabályt kell betartania az iskolásoknak a kedden kezdődött új tanévben, mégis a legtöbb diák már nagyon várta, hogy fél év után visszaüljön az iskolapadba. Rendhagyó módon, de szinten minden iskolában rendeztek tanévnyitó ünnepséget.

A diákok televízión nézték a tanévnyitó ünnepséget a Lencsési Általános Iskolában. Az egészségügyi kockázatot – az épület fertőtlenítése mellett – többek között úgy csökkentették, hogy minden osztály a saját tantermében követte az eseményt. Ez alól csak az elsősök és a nyolcadikosok voltak kivételek, ők ugyanis életük első, illetve utolsó általános iskolai tanévnyitójukon vettek részt. 

 

Galéria

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus közepén adta ki a köznevelési intézményekre vonatkozó járványügyi protokollt. Ez alapján készült az összes iskola a tanévnyitóra és a következő hetekre – erről bővebben ide kattintva olvashatnak. 

– A kollégáim a háttérben még most is dolgoznak azon, hogy kijelöljék azokat a bizonyos területeket, amelyek egy-egy osztály használhat a szünetekben.  Tudjuk, hogy ezt nem lehet maradéktalanul betartani, de mégis, a gyerekek számára ez egy jelzés, hogy az osztálytermekhez kapcsolódó előtérben, folyosó szakaszon melyek azok a területek, ahol tartózkodhatnak – mondta el Vida András, a Lencsési Általános Iskola igazgatója.

Nemcsak az általános iskolásokra, hanem a középiskolásokra is szigorú szabályok vonatkoznak. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikumában is kézfertőtlenítéssel kezdődött a 2020-21-es tanév. A biztonsági előírások miatt csak a 9. és 10. évfolyamos diákok vettek részt az ünnepségen, a felsőbb évesek a tantermekben, rádión hallgatták a köszöntőket.

 

A BSZC Kemény Gábor Technikumában Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő köszöntötte a diákokat a tanévnyitón Fotó: Ujházi György

A BSZC Kemény Gábor Technikumában Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő köszöntötte a diákokat a tanévnyitón Fotó: Ujházi György

 

– A többséggel 172 napja nem találkoztunk személyesen – ebben persze benne volt a nyári szünet is – ez több mint egy fél év a járvány miatt. A 9. évfolyamra érkezők között van olyan, akivel most találkozok először, mivel a digitális beiratkozást választotta – mondta köszöntőjében Skultétiné Barna Anita, a BSZC Kemény Gábor Technikum igazgatója.

Az utóbbi napokban megemelkedett az aktív koronavírus fertőzöttek száma az országban, ez pedig a szakemberek szerint azt jelenti, hogy hamarabb érkezik a járvány második hulláma, mint azt várták. Az intézmények minden helyzetre igyekeznek felkészülni - erről már a szakképzési centrum főigazgatója beszélt.

– Ha a vírus úgy alakítja az életünket, akkor átállunk a digitális vagy a hibrid tanrendre. Ezt minden közösség, intézmény maga dönti el a szakképzési centrum, vagyis a mi közreműködésünkkel. Van olyan tagiskola, ahol már most hibrid tanrendben – félig tantermi félig digitális oktatással – indult az év és vannak olyan intézmények is, amelyeknél eltolt csengetési rendben kezdik el az évet – tájékoztatott Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

 
Új tanév, új szakképzési rendszer

Az új tanévre teljesen átalakult a hazai szakképzés, amelyben a szakiskolák helyét a szakképző iskolák, a szakgimnáziumok helyét a technikumok vették át – erről Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszélt a tanévnyitón. Erről ide kattintva és ide kattintva olvashatnak bővebben.

– Elindul a technikusi képzés. Lesznek olyan diákok, akik a duális képzésben egész tisztességes jövedelemhez, ösztöndíjhoz jutva folytathatják majd a tanulmányaikat. A felsőoktatásba való átlépés is másképpen, könnyebben alakul, mint az elmúlt időszakban – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Az iskola a megváltozott körülmények, a járvány ellenére is mindent megtesz azért, hogy nyugodt körülményeket teremtsen a diákjai számára – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Herczeg Tamás arra biztatta a fiatalokat, hogy ragadják meg a lehetőséget, hogy jó szakemberekké váljanak és megszerezzék azt a tudást, ami a későbbi életükhöz kell majd.

 

Galéria

További programok »

FEL