Jelentősen átalakul a szakképzés, Békés megyében is lesznek változások jövőre

2019. december 5. 16:39 | Szilágyi Viktória

A jelenleg fennálló tervezet szerint a szakgimnáziumokat az új típusú, technikumi képzés, a szakközépiskolait pedig a szakképző iskola váltja fel.

A szakképzés folyamatos átalakulását a társadalom, valamint a vállalkozások felől érkező igények napról napra alakítják. Ezt próbálja követni, illetve az igényeket megelőzni a szakképzés átalakítása. 

A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója, Mucsi Balázs ismertette: a technikum, valamint a szakképző iskola is ágazati alapoktatással indul jövőre, amelyből a diákoknak a kilencedik évfolyam végén kell vizsgát tenniük. Technikum esetében ezt követően szakosodhatnak, a szakképző iskolában pedig a duális képzés rendszerében folytatják tovább a tanulmányaikat. 

– A duális képzésben megnő a gyakorlati órák száma. A diákok vállalkozásoknál szereznek gyakorlatot, majd a harmadik év végén tett vizsga után kapják meg az oklevelüket. Ezt követően eldönthetik, hogy a munka világába lépnek vagy folytatják a tanulmányaikat. További két év tanulással érettségit is szerezhetnek – részletezte a főigazgató. 

A jelenlegi négy éves szakgimnáziumokat az öt éves technikum váltja fel. A technikum elvégzését követően a diákok két dokumentumot: érettségit és technikusi oklevelet szerezhetnek. Tizenkettedik évfolyamban előrehozott érettségi vizsgát tehetnek a közismereti tárgyakból, ötödév végén idegen nyelvből és a szakmai tárgyból vizsgáznak, amelyet beszámítanak majd az érettségibe. Továbbtanulás esetén a technikusi végzettség többletponttal jár, illetve lerövidítheti a szakirányú felsőoktatási képzés idejét is.

Az új törvény alapján a kiemelkedő teljesítményt nyújtó oktatók ezentúl nemcsak erkölcsi, de anyagi támogatásban is részesülhetnek. Járosi Pál, a  BSZC Trefort Ágoston Szakgimnázium hegesztő szakoktatója tíz éves oktatói tevékenysége alatt kétszer is első helyezést ért el diákjaival a Szakma Sztár fesztiválon. Az oktató jelenleg is a következő versenyre készíti fel a diákjait. 

 

Kép: behir.hu

 

– Tudomásunk szerint ez a változás nemcsak a szakoktatókat érinti, hanem a szakoktatásban dolgozó, de közismeretet tanító kollegáinkat is. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy béralkura van lehetőség, ami azt jelenti, hogy a teljesítményünk arányában van lehetőség eltéríteni a bérünket esetleg pozitív irányba, így ezáltal kedvezőbb feltételek között végezhetnénk a munkánkat az iskolában – fogalmazott a szakoktató.

Újdonság a törvényben az is, hogy a diákok akkor, amikor kikerülnek a munkaerő piacra, egyszeri támogatásban részesülnek, amely hozzávetőlegesen 150 és 300 ezer forint közötti összegre tehető. Az új tanterv 2020 tavaszán lesz nyilvános, így az, hogy a szak- és a közismereti órák aránya hogyan oszlik meg, csak akkor derül ki.

 

Galéria

További programok »

FEL