Weiszerné Kvasz Katalin gyermekkori álmát váltja valóra

Volt már önöknek olyan gyermekkori álmuk, amit akár évtizedeken át dédelgettek? Nos, ez történt Weiszerné Kvasz Katalin esetében is, aki kiskorában nagyon szeretett festeni, de aztán ez abbamaradt, másfelé sodorta az élet.

Óvónőként dolgozott, majd műszaki pályára váltott és a Békés Megyei Tervező Vállalat épületgépész szerkesztője lett. 67 éves korában azonban történt valami, és a gyermekkori álom lassan valósággá vált.

– A férjem akkoriban vett egy tájképet ábrázoló festményt nekem a piacon. Nem szólt nekem, meglepetést akart szerezni, és arról sem tudott, hogy én gyerekként festő akartam lenni. Amikor megnéztem az újdonsült festményünket, bizony nem tetszett. Ki is fakadt belőlem, hogy én ennél sokkal különbet tudnék festeni. Ezután karácsonyra vásároltunk eszközöket és elkezdtem festeni – tudtuk meg a most 78 éves Weiszerné Kvasz Katalintól.  

A hölgy elmondta azt is, hogy a művészet valamilyen szinten mindig az élete része volt, de 67 éves korától szinte a mozgatórugója lett. Azóta évente mintegy 30-40 képet fest, nagy erőkkel vetette bele magát az alkotásba, és igyekezett képezni magát. Amikor azonban valaki festőművésznek nevezi, tiltakozik, mint mondja, ő egy amatőr festő. A mostani tárlaton látható képein erdei út, táncot lejtő hölgy, naplemente, de Békéscsaba emblematikus épületei is megjelennek.

Mint azt Herczeg Tamás, a Csabagyöngye igazgatóhelyettese pénteken délután, a kiállítás megnyitóján elmondta, jó olyan emberrel találkozni, aki nyugdíjasként valóra tudja váltani gyermekkori álmait. Korábban Weiszerné Kvasz Katalin idejébe, munkájába nem fért bele, hogy elmélyedjen a festészetben, de aztán elegendő volt egy szikra, hogy erre a régóta vágyott útra lépjen.

Weiszerné Kvasz Katalinnak 2007 óta számos helyen volt önálló és csoportos kiállítása. A Csabagyöngye első emeleti Artériumában június 30-ig tekinthető meg a tárlat, amely válogatás az elmúlt tíz év alkotásaiból.

 

A hírről készült videó anyagunk:

Megosztás:

Címke: , , , , , ,