A téglagyártás történetéről nyílt kiállítás a Csabagyöngyében

2019. május 29. 19:04 | Kovács Andrea

A békéscsabai téglagyártás történetéről szóló kiállítás nyílt a Csabagyöngye Kulturális Központban. A tárlat nemcsak képanyagával emlékezik az egykor országosan is híres iparágra, hanem a Suk és Bohn gyárakban égetett eredeti téglákat és tetőcserepeket is megtekinthetik az érdeklődők

 

 

A kiállítást megnyitóján Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója arról beszélt, hogy a Jaminában működő I-es és II-es számú téglagyárak hosszú éveken keresztül nemcsak munkahelyet biztosítottak az ott dolgozó embereknek, hanem a mindennapi életüknek is részévé váltak. „Csodálatos dolog,  hogy Jaminában a Barnevál, a tégla- és cserépgyár milyen családi töltéseket tudtak adni, amelyek nemzedékeken keresztül kísértek az embereket, a megélhetésüket, baráti körüket biztosították – fogalmazott Szente Béla.

 

Fotó: Máthé Csongor

 

Szalay Ágnes történész-tárlatvezető a kiállítás anyagáról elmondta: az egykori munkásokat és szállítást bemutató képanyag mellett a hungaricum klub helységében eredeti relikviák, illetve égetett téglák, valamint tetőcserepek is láthatók. Ezek között a legkülönlegesebbek Bohn gyártásúak. Az I-es téglagyárat alapító Bohn Mihály több szabadalmat is bejelentett annak idején: például egyfajta tetőcserép az ő szabványa és szabadalma alapján készült, illetve az ő nevével fémjelzett tégla országosan is ismert volt.

 

Fotó: Máthé Csongor

A Békéscsabai téglagyártás történetét bemutató kiállítás július 3i-ig látható a Csabagyöngye Kulturális Központban.

További programok »

Kultúra

League of Legends csapatverseny a kolbászfesztiválon

A League of Legends videojáték tavalyi világbajnoki döntőjét többen nézték az interneten, mint az amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjét. Ennek a világszerte nagy népszerűségnek örvendő stratégiai e-csapatjátéknak a kolbászfesztiváli döntőjét október 25-én, pénteken 10 órától vívja a legjobb négybe kerülő öttagú együttes profi, Gamer-körülmények között. Mégpedig nézők előtt, a békéscsabai sportcsarnok színpadán.
12:31
FEL