Jubilál a Magyar Rendőrség - kiállítás nyílt a Csabagyöngyében

2020. október 15. 15:26 | Sipos Gábor

Vándorkiállítás érkezett Békéscsabára. A rendőrség elmúlt 100 évét feldolgozó kép- és ismeretanyag a Csabagyöngye Kulturális Központban tekinthető meg.

100 éves a Magyar Rendőrség. A Rendőrmúzeum ebből a jubileumi alkalomból állított össze egy 14 tablóból álló kiállítási anyagot.

- Alapvetően a rendőrség történetét mutatja be ez az anyag, de természetesen vannak benne megmosolyogtató érdekességek is, ezért is ajánlom a békéscsabaiaknak, hogy ha erre járnak, nézzenek be a Csabagyöngyébe és olvassák el, nézzék meg ezt a történeti anyagot - ajánlotta a megyeszékhelyen élőknek a tárlatot dr. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a megnyitót követően.

 

(Fotó: Bagi József)

(Fotó: Bagi József)

 

Az ünnepségen szóba kerültek a régmúlt emlékei, de a jelenlévők nem feledkeztek meg a jelenről és a jövőbeli elképzelésekről sem. Az intézmény igazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az a kapcsolat, amelyet a Csabagyöngye ápol a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysággal. Szente Béla elmondta, hogy a 2014-ben kötött együttműködési megállapodás nyitott, és bízik abban, hogy ez a jövőben is folytatódik majd.

- Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon gyümölcsöző, nagyon jó kapcsolat, ami egy élő dolog, tehát a mindennapjainkat is meghatározza. Így természetes, hogy ennek a kiállításnak is nagy örömmel adtunk helyet. A másik dolog az az áldozatvédelem, amiben negyedszázada együtt dolgozunk a rendőrkapitánysággal - hangsúlyozta a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója.

 

(Fotó: Bagi József)

(Fotó: Bagi József)

 

Az úgynevezett roll-up, tablós kiállítás a lehetőségekhez mérten bemutatja a rendőrök viseletét az 1880-as évektől, illetve az érdeklődők betekintést nyerhetnek az egykori rabosítási képekbe is az 54 fotót megjelenítő kiállításon. Az öltözet és a ruházat változott 100 év alatt, viszont a rendőri mentalitásnak nem szabad - vallja Hudák Pál rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes.

A most megnyílt tárlat egyik része a rendőrség történetét mutatja be, a másik része pedig korabeli fotók segítségével enged betekintést a testület életébe. A kiállítás október 24-ig látható a Csabagyöngye Kulturális Központban.

 

További programok »

FEL