Volt egyszer egy Sigma zenekar

2019. október 23. 13:08 | Such Tamás

A közelmúltban a békéscsabai Balassi Bálint Magyar Művészetek Háza Irányi utcai oldalán helyezték el az 1963 és 2015 között működő, legendás Sigma együttes emléktábláját. Az ünnepély megálmodójával, Kaposvári Lászlóval (Laci) beszélgettem, aki 1972 óta tüzetesen követi/te a csapat mozgását.

Elmondása szerint évek óta érlelődött benne az a gondolat, hogy illő lenne, méltóképpen főt hajtani Békéscsaba egyik kulturális-muzikális intézménye előtt. Természetesen van egy jó nagy zsák elfogultság is benne, ugyanis az 1993-ban elhunyt édesapja, Jenő bácsi volt a csapat alapító-szaxofonosa.

Az együttes leánykori neve Kaposvári-zenekar volt, mint ahogy annak idején kishazánkban sok-sok egyesület, a vezetője családnevét viselte: Benkó, Bergendy, Illés, Hobo. Ez a formáció már 1959-ben pulzált, először, mint ötórai tea zenekar.

Apám még az érettségije előtti napon is zenélt – meséli Kaposvári Laci –, majd másnap kitűnőre maturált a Vízműben. Amúgy a bandában majdnem mindenki vízműs volt.

 

Sigma Zenekar

 

Az emléktábla stílszerűen a művközpont falára került, hiszen a Sigma a „Bala” égisze alatt futott; az első próbák ott zajlottak, persze a laza 53 esztendő alatt több helyszínre is átcuccoltak.

Az állami dotációra pedig szükség volt, mert akkoriban egy dögös cső (fúvós hangszer), egy fizetés 10-15-szörösébe került. (Később Jenő bácsi a Selmer MARK VI-osát már Kegye Jánostól, a hazai jazz egyik klasszisától vásárolta.)

Kezdetben tánczenét játszottak, majdan, ahogy szinte senkit, őket sem kímélte meg a liverpooli gombafejűek szédültsége: kevesebb és smirglisebb akkordokat kezdtek megfogalmazni a beatre egyre kiéhezettebb csabai fiatalok számára. (1967-ben nyertek először Aranydiplomát.)

Majdan ahogy egyre progresszívebb lett a popzene, úgy fejlődtek ők is, mi több, a következő évtizedben visszakanyarodtak a jazzesebb motívumokhoz. Közben 1975-ban Váczi Gábor lett a zenekarvezető; Jenő bácsi azonban továbbra is fogta a csapat kezét.

A milyen volt Sigma-gyereknek lenni? – nagyívűmre Laci elmondja, Istenként néztek a szüleikre…

A legjobban mindig az ifiházban megrendezett „A” osztályos táncversenyeket szerettem – folytatja –, amelyeket mindig Nyíri Marika néni és Antal Imre vezetett. Azoknak a rendezvényeknek varázsuk volt: gyönyörűek voltak a nők, elegánsak a férfiak. És a Sigma, naná, hogy élőben kísérte a táncosokat; egyébként nem is tudom, hogy mi a pláne ma abban, hogy egy adatrögzítőről szól a zene?

A ’90-es évek elején – teszi hozzá –, amikor a hétvégenként a barátaimmal összejöttünk, többször megkértük Apámat, hogy játsszon nekünk. És olyankor az Öreg mindig lekísérte az általunk hallgatott muzsikát, amely nyilván nem a KFT Afrikája volt, hanem annál egy kicsit komolyabb.

Az emléktáblával elsősorban az Apám zenekara előtt tisztelegtem – mondja –, miközben ez a zenekar nem az Apámról szólt, hanem azokról az emberekről, akik végig, ezalatt az 50 év alatt ott játszottak.

A teljesség igénye nélkül álljon itt az aranycsapat: Feigl Miklós (Fifi), Kaposvári Jenő, Leszkó Pál, Nagy Lajos, Tomka Attila, Váczi Gábor, Várfalvi Géza, valamint Arató Kata, Gubucz Katalin és Veress Erzsi.

Marci

***

Sigma zenekar emléktáblája

 

Kaposvári Jenő polgári foglalkozása építész volt. Az 1985-ös Év Lakóháza díj első helyezettje és a Pro Urbe díj mellett, 2008-ban posztumusz Békéscsaba Kultúrájáért kitűntetést is kapott a Sigma zenekar tagjaival együtt, amelyet a néhai alpolgármester, Köles István terjesztette fel a zenekar tagjait.

 

További programok »

FEL