Emléktáblát állítottak Békéscsaba legendás együttese tiszteletére

2019. október 5. 18:59 | Papp Ádám Sándor

53 év, 10000 fellépés – ezek a számok jellemzik legjobban Békéscsaba egyik legendás zenekarát, a Sigmát. Szombaton délután a Balassi Bálint Magyar Művészetek Háza oldalán helyeztek el emléktáblát az együttes tiszteletére.

Kaposvári László, az emléktábla ötletgazdája elmondta, hogy tavaly indította útjára a kezdeményezést a város segítségével, emléket állítva édesapja, Kaposvári Jenő egykori zenekara, a Sigma tiszteletére.

– Szerettem volna, ha édesapám egyik életműve – melyet 1993-ig, haláláig szívügyének tartott – méltóképpen fennmaradna az utókornak. Az együttes a Kaposvári-zenekarból indult, később pedig már Sigma néven több nagyszerű zenész megfordult benne. Ugyan idővel kicserélődtek a zenekar tagjai, de ő haláláig kitartott és menedzselte imádott együttesét. 1975-től névleg átadta a zenekarvezetői titulust, de nem engedte el a csapat kezét, a háttérből tovább dolgozott az együttesért. A Pro Urbe díj mellett 2008-ban posztumusz Békéscsaba Kultúrájáért kitűntetést is kapott – fogalmazott az ötletgazda.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere úgy fogalmazott, hogy a Sigma együttes meghatározó szerepet tölt be a megyeszékhely és a megye kultúrájában.

– A zenekar 1963-ban alakult meg Békéscsabán, a Megyei Művelődési Központban, akkor, amikor tőlünk nyugatra már a beat és a rock&roll korszak elindult, a Beatles, a The Rolling Stones pedig iránymutató volt a követők számára. Nálunk erre a hullámra felülve alakult meg a Sigma és nagyon hamar közkedvelt zenei csoporttá vált Békéscsabán, majd néhány éven belül országszerte. Ki-mit tudon indultak, 1969-ben a Táncdal Fesztiválon is szép eredményt értek el. Az együttes az akkori városvezetéssel jó kapcsolatban volt, sok békéscsabai rendezvényen részt vett és a város támogatta a Békéscsaba hírnevét öregbítő zenekar fellépéseit: külföldi túrák finanszírozásával segítették hozzá őket a sikeres szerepléshez. Sokat zenéltek az akkori, szocialista országokban is – fogalmazott Szarvas Péter.

Váczi Gábor, a Sigma zenekar egyik alapító tagja óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy a város még most is elismeri tevékenységüket.

– Nagy megtiszteltetés, hogy annak az épületnek az oldalán állítottak emléktáblát a Sigma együttesnek, ahonnan minden elindult 1963-ban. Jó volt találkozni azokkal, akikkel rengeteg élményben volt részünk. Szívesen emlékszem vissza arra, hogy együtt voltunk fiatalok és ez a generáció gyönyörűen és olyan módon állt helyt, amelyet én csupán kívánni tudok az utánunk jövőeknek – fogalmazott Váczi Gábor.

 

A mikrofonnál Váczi Gábor, alapító tag, mellette pedig a Sigma együttes korábbi tagjai. Fotó: Papp Ádám

A mikrofonnál Váczi Gábor, alapító tag, mellette pedig a Sigma együttes korábbi tagjai. Fotó: Papp Ádám

 

Veress Erzsi, az együttes korábbi énekese a behir.hu kérdésére elárulta, hogy sok emlékezetes élményben volt része a zenekar tagjaként.

– 15 éves korom óta énekeltem ebben a csapatban. A nagylány, a felnőtt és az öreglány korom meghatározó része volt az együttes. Minden ehhez kötődik: rengeteg sláger, musical-részlet, teltházas koncertek és külföldi túrák. Jó szívvel emlékszem vissza az együttesben eltöltött éveimre – tette hozzá a zenekar korábbi énekese.

Szepsi-Szente Éva, az ünnepség műsorvezetője személyesen kötődik a Sigma együtteshez. Mint mondta, 19 évesen, pályakezdőként volt lehetősége arra, hogy az együttessel lépjen fel. Kiemelte, hogy jó hangulatú, oldott próbáik voltak, egyben nagyon fegyelmezettek is, ez a tapasztalat pedig a későbbiekben meghatározóvá vált számára. 

 

 

Kultúra

Online premierjére készül a Jókai Színház

Többszörösen is különleges bemutató lesz május 28-án 19 órakor: Anthony Shaffer Detektívjátszmájának tv-változatát láthatja a közönség a Jókai Színház weboldalán. A világhírű krimi tavaly októberben nagy sikert aratott Békéscsabán, és most elkészült a televíziójáték Katkó Ferenccel és Tege Antallal a főszerepben.
2020. május 26. 17:25
FEL